Още си спомням вкуса му: Хрупкави кори, нежен крем, който те кара да мъркаш от удоволствие......
25 Юли 2016
9144
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Една от най-популярните торти сред любителите на сладко е Наполеон. Всяка добра домакиня иска да се научи как да я приготвя перфектно. Вариации на тема "Наполеон" има десетки.
Ако не знаете подходяща рецепта, ние ви предлагаме да опитате тази - изпитана и винаги сполучлива!
Продукти:
460 гр. брашно
410 гр.
масло
160 гр. вода
15 гр. оцет
1/3 ч.л. сол
700 мл прясно мляко
200 гр. захар
3 яйца
30 гр. нишесте
10 гр. ванилова захар
Приготвяне:
- Нарежете 260 гр. охладен масло кубчета. Изсипете пресятото брашно и солта. Стрийте на трохи.
- Смесете ледената вода и оцета. Изсипете сместа в брашнената смес. Замесете тесто.
- Разделете тестото на 14 парчета. Увийте всяко парче в прозрачно фолио и сложете във фризера за около половин час.
- Прехвърлете тестото в хладилника. Вземайте по една топка, а останалото дръжте в хладилника.
- Първата топка разточете върху плот, поръсен с брашно. Подгответе шаблон във формата на кръг с диаметър 21 сантиметра. Подрежете ръбовете на тестото по него. Не изхвърляйте изрезките - ще ги използваме за поръсване.
- Сложете тестото върху хартия за печене и набодете с вилица. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна в продължение на 7 минути до златисто-кафяво. По същия начин пригответе и останалите блатове. Изрезките от тестото печете 7-9 минути. Сложете ги в плик до използването им.
- Пригответе крема. Разбийте яйцата, добавете захарта и ваниловата захар и разбийте хубаво на пухкава светла пяна. Добавете нишестето при постоянно разбъркване. Сложете млякото да заври и на тънка струйка го излейте в жълтъчната смес. Сложете крема на слаб огън. Варете до сгъстяване.
- Отстранете от огъня. Охладете крема до 30 градуса. Прибавете 150 г масло и разбъркайте.
- Сглобете тортата. Всеки блат намажете с крема и ги слепете внимателно. Накрая намажете хубаво с крем отгоре и отстрани. Натрошете изрезките и поръсете с тях тортата. Сложете десерта в хладилника за една нощ.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари