Този витамин е един от най-активните антиоксиданти и помага в защитата на кожата от вредните слънчеви лъчи. Той е много важен и в лечението на акне и малки бръчки.
Витамин А
Доказано е, че витамин А действа профилактично при някои видове рак , помага за намаляване на нивата на лошия холестерол и намалява риска от сърдечни заболявания.
СИМПТОМИ ПРИ НЕДОСТИГ НА ВИТАМИН А
За щастие, повечето хора приемат достатъчно витамин А чрез храната.
Някои от симптомите, които се появяват при дефицит на витамин А са:
Склонност към вирусни инфекции;
Нощна слепота;
Косопад;
Загуба на апетит;
Проблеми с костите.
Източници на витамин-A в храните
Когато говорим за витамин А няма как, да не говорим за нещо повече за предозиране с този витамин. Това явление се нарича хипервитаминоза А и означава, че вашият организъм има съхранен повече витамин А, отколкото е необходимо за правилното функциониране.
Много често предозиране с витамин А се получава чрез прекомерна консумация на витамин А като хранителна добавка. Хипервитаминозата А може да доведе до проблеми при раждането, аномалии на черния дроб или проблеми с централната нервна система.
Някои от симптомите, които се появяват при интоксикация (хипервитаминоза) с витамин А са: загуба на апетит, раздразнителност, безпокойство, чупливи нокти, главоболие, проблеми със зрението, депресия и анемия.
Получаването на големи количества витамин А по време на бременност може да предизвика спонтанен аборт или дефекти на новороденото. Поради това, бременните жени не трябва да приемат витамин А като хранителна добавка, освен ако това не е препоръчано от лекар.
Витамин А има в рибеното масло, черен дроб, яйца, мляко и млечни продукти, риба тон, темнозелените и жълтите зеленчуци, моркови, пъпеш, картофи и др.
Често присъства в: мляко, масло маргарин, яйца, говежди черен дроб, рибено масло, моркови, пъпеш, спанак, листа от ротква, магданоз, праскова, кайсия, слива, глухарче и тиква.
- каротин (прекурсорите на витамин А) се намират в: оранжевия и жълтия зленчук, червен пипер, тиква, дрян, домати, глогинки и зелен фасул.
- Богато с Витамин А е рибеното масло, което освен витамин А също така съдържа и витамин D, йод, бром и фосфор.
- Лесното готвене и студената температура (охладени продукти) не унищожават, но дълго готвене (окисляване), сушене, светлина и висока температура разрушават витамин А.
- Налице е в кръвта и в млякото на всички бозайници.