150 г замразен грах
1 червена чушка
1 голям месест домат
1 глава лук
4 пилешки филета (около 500 г)
200 г чеснов колбас или дебарцини
8 обелени сурови скариди
3 с.л. зехтин
сол и черен пипер
1 щипка шафран или куркума
250 г объл ориз
¾ л пилешли бульон
Украса по желание:
½ връзка едро нарязан магданоз
1 нарязан лимон
1. Грахът се оставя да се размрази. Чушката се измива, разполовява се на парчета по около 2 см. Доматът се измива и разполовява, отстранява се семенната част, а останалото се нарязва на ситно.
2. Пилешките филета се нарязват на хапки, а колбасът- на тънки кръгчета. Скаридите се изплакват и отцеждат.
3. В голям тиган се сгорещява зехтинът и пилешките филета се запържват за около 5 минути. Подправят се със сол и черен пипер и се изваждат. В същия тиган се слагат скаридите и се пържат около 2-3 минути. Изваждат се и заедно с филетата се запазват топли.
4. В тигана се запържват чушките и лукът. Добавят се доматите и грахът и се задушава около 5 минути. Подправя се със сол, черен пипер и шафран или куркума и се прибавя оризът. Разрежда се бульона. Ври на среден огън около 20 минути без капак, докато поеме течността.
5. Месото, колбасът и скаридите се разпределят върху ориза. Оставя се на среден огън около 15 минути. Подправя се на вкус с нарязан магданоз и парчета лимон.