Смесете водата със захарта и шушулката ванилия в тенджерка и оставете да заври, след което намалете котлона и варете на тих огън 15 минути. Обелете и почистете дюлите от семето, след това ги нарежете на малки резенчета и ги оваляйте в лимоновия сок, за да не се обезцветят.
Пуснете резените дюля във ваниловия сироп и ги поширайте за около 45 минути, докато порозовеят и омекнат. Оставете ги да изстинат в сиропа.
Разточете бутер тестото и изрежете от него два кръга с диаметър 30 см. Сложете ги в хладилника за 30 минути.
Отцедете дюлите в гевгир или сито и запазете сиропа за по-късно. Обелете, почистете от семето и нарежете на резенчета крушите (същия размер като дюлите). Смесете ги със сварените резени дюля.
Поставете един от тестените дискове в тавичка (форма), намаслена и покрита с хартия за печене. Отгоре изсипете плодовете, като оставите бордюр от 2.5 см. по ръба.
Разбийте яйцето с прясното мляко и намажете бордюра на тестото с получената смес.
Поставете втория тестен блат върху плодовете и притиснете добре краищата на тестото. Подгънете ръбчетата и притиснете добре с пръсти, за да се запечата шевът. Направете малък отвор на повърхността на пая и го намажете с останалата смес от яйце и мляко. Печете в предварително загрята фурна на 200C за около 35 минути или докато тестото стане златисто-кафяво и хрупкаво. Не оставяйте да прегори!
Редуцирайте заделения сироп в тенджерката на загрят котлон, докато останат около 6 с.л. от него, след това го разбийте с желето.
Поднесете пая леко топъл, заедно с ванилово-дюлевия сос. Много добре се съчетава със сметана или ванилов сладолед.