Днес ще споделя с вас една рецепта за невероятно вкусен пай с извара, който ще ви изненада със своята простота и изискан вкус. Приготвянето ще отнеме само 15 минути, а резултатът ще зарадва всички любители на сладкото.
Съставки:
- Извара 200 г
- Кисело мляко 200 г
- Кокоши яйца 2 бр.
- Захар на пясък 50 г
- Сол-1/2 ч.л
- Екстракт от ванилия – 1 ч.л
- Сода 3/4 ч.л
- Брашно - 150 г
- Кора от лайм
- Портокалова кора
- Пчелен мед
- Сметана
- Растително масло
- Масло 15 г
Приготвяне:
Смесете основните съставки:
Добавете киселото мляко, захарта, яйцата и екстракта от ванилия в дълбока купа. Добавете извара и разбъркайте добре.
Кората на половин лайм и един портокал се настъргват на ситно и се добавят в купата.
Приготвяне на тестото:
В друга купа смесете брашното и содата и постепенно ги добавете към купата с основната смес. Използвайте бъркалка, за да разбъркате старателно до гладкост.
Пържене на пая:
Добавете малко парче масло и малко растително масло в тигана. След като маслото се разтопи, съдържанието на купата се изсипва и се разпределя равномерно със силиконова шпатула.
Поставете тигана на слаб огън и го покрийте с капак. Печете 5 минути от едната страна, след което внимателно обърнете блата, като добавите малко масло към краищата на тигана. Покрийте и гответе още 6 минути.
Пригответе соса:
Добавете няколко лъжици заквасена сметана и една и половина лъжици гъст мед в купата. Разбъркайте старателно.
Пълнеж:
Поднесете готовия пай със сос от мед и сметана. Това е идеалната комбинация за уютно домашно чаено парти.
Този пай не само радва с вкуса си, но и спестява вашето време. Опитайте това лесно лакомство и то със сигурност ще стане едно от любимите ви!