Палачинките определено са закуска №1 в цял свят. Съществуват стотици разновидности на рецептата - в България предпочитаме френските, докато в САЩ ги правят малки и по-дебели.
Палачинки 4х4
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 400 г брашно
- 400 мл прясно мляко
- 400 мл газирана вода
- 4 супени лъжици олио
- малко сол
- 1 пакетче ванилова захар
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват с тел, след което се добавят половината брашно и млякото, след което всичко се разбърква добре. След това добавете втората половина от брашното и млякото, малко сол, ванилия и олиото, след което разбъркайте, за да няма бучки.
Накрая добавете газираната вода и разбъркайте добре, за да стане еднородно и гладко тесто. Оставете сместа да престои час в хладилника. През това време съставките ще се смесят добре и тестото ще се изпече по-добре, а палачинките ще бъдат с еднаква дебелина от първата до последната.
Намажете тигана за палачинки с малко олио и го загрейте добре, след което изсипете един черпак от сместа в него. Разпределете бързо и равномерно от всички страни и гответе за няколко секунди от едната страна, след това обърнете от другата страна, гответе за същото време или по-малко време.
Изпечените палачинки се нареждат една върху друга, горната се застъпва с втората, обърната наопаки в чиния и се пълнят по желание.
Да ви е сладко!