За палачинките:
6 с.л. масло
3 чаши мляко
6 яйца
1 1/2 чаши брашно
7 с.л. захар
1 ч.л. ванилов екстракт
1 ч.л. бадемов екстракт
щипка сол
олио
За крем Тирамису:
2 чаши пълномаслено мляко
1 с.л. сърцевина от шушулка ванилия
4 големи жълтъка на стайна температура
1 чаша захар
1/2 чаша нишесте
1 с.л. меко масло
3/4 чаша крема сирене, на стайна температура
1/4 чаша сирене Маскарпоне, на стайна температура
За сглобяването:
2 чаши гъста сметана
4 с.л. пудра захар
2 ч.л. ванилов екстракт
какао
Разтопете маслото в малък тиган, докато стане златисто-кафяво. Загрейте млякото, докато започне да изпуска пара, на средна температура и го охладете за 10-тина минути. В голяма купа разбийте яйцата, брашното, захарта и солта. Бавно започнете да добавяте горещото мляко, маслото и екстрактите. Покрийте и оставете в хладилник за 1 нощ.
За да изпържите палачинките, извадете тестото и го оставете да се темперира на стайна температура. Сложете тиган с дъно 20 см. на среден огън. Разтопете 2 с.л. масло в тигана. Излейте 1/3 чаша тесто в тигана, завъртете го, за да покрие тестото цялото дъно. Пържете, докато повърхността започне да покафенява – около минута, след това внимателно обърнете палачинката. Повторете, докато се изчерпа тестото (трябва да се получат около 30 палачинки).
Загрейте млякото за крема на среден огън, докато заври. Добавете ваниловата сърцевина и го оставете настрана 10 минути. Разбийте жълтъците със захарта, докато се смесят добре, в огнеупорен съд. На части прибавете вътре нишестето, разбърквайки. Разбийте маслото и сирената в отделна купа до гладък крем. Излейте топлото мляко в яйчената смес – чаша по чаша, като непрекъснато разбърквате, докато се поеме цялото мляко. Сложете съда на среден огън и гответе крема, разбърквайки непрекъснато, докато нишестето започне да сгъстява сместа. Когато сместа добие гъстотата на майонеза, махнете от огъня и бързо я прецедете в купата със сирената. Бъркайте, докато кремът стане гладък и всички продукти се хомогенизират. Замразете в хладилник за поне 4 часа, покрито с прозрачно фолио, поставено директно върху повърхността на крема.
Разбийте сметаната със захарта и екстракта, докато образува твърди връхчета. Внимателно я прибавяйте към крема Тирамису – по половин чаша през равни интервали от време.
Поставете 1 палачинка върху тортена чиния. С помощта на шпатула покрийте плътно с тънък слой от крема (около 1/4 чаша). Отгоре сложете друга палачинка и повторете, докато свършат палачинки, като завършите с палачинка.
Замразете за 2 часа. Оставете на стайна температура 30 минути, преди да сервирате.
Щедро наръсете какао върху тортата и добавете шоколадови стърготини, ако желаете.