Днес производителите използват различни добавки, които придават на печивата цвят, вкус, мекота и дълготрайност, но преди се използваше само една единствена съставка и това е витамин С .
Някои от по-малките пекарни все още са запазили тази традиция за приготвяне на тестени изделия, които все още имат онзи разпознаваем мирис и вкус, който помним от детството.
Опитните домакини знаят тайната, която е добавянето на 1000 мг витамин С към тесто , което се замесва с 1 кг брашно. Може би се чудите, защо точно витамин С, след като този витамин се разрушава при печене?!
Тайната на витамин С е по време на ферментацията на тестото, тоест той помага на маята да се активира още по-добре и тестото тогава става два пъти по-меко от обикновено.
Има огромна разлика между печива, приготвени от обикновено тесто, и тези, приготвена с витамин С. Опитайте и вижте сами в рецептата за това уникално меко Памук-тесто за кифлички и питки:
Памук-тесто за кифлички и питки
Продукти:
Около 1 кг брашно (може и малко повече)
500 мл хладка вода или мляко
100 мл олио (или 12 с. л.
1 кубче прясна мая
2 табл. витамин С от 500 мг
2 супени лъжици захар
1 супена лъжица сол
СЪВЕТ: В зависимост от вкуса някои предпочитат тесто, замесено само с вода, а други с мляко и яйца. Вие избирате съставките по ваш вкус.
И ОЩЕ:
1 яйце за намазване
100 гр. сусам за поръсване отгоре
200 гр. масло или маргарин по желание
Приготвяне:
Разтворете таблетките Витамин С в малко хладка вода или хладко мляко. Натрошете маята в отделна купа и добавете захарта и останалото хладко мляко/вода.
Разбъркайте да се разтвори добре, след това добавете олиото (и яйцата на стайна температура), разтворения витамин С, след това постепенно добавяйки брашното, смесено със солта, замесете средно меко тесто, което не лепне по ръцете.
Оставете тестото в чиста купа да втаса покрито с кърпа или фолио на топло място. Ако не разполагате с много време, достатъчно е да втасва 20 минути, след което да оформите от него кифлички или сладкиши в различни форми.
Втасалото тесто се премесва и се разделя на 20-30 топки например. С точилка разточете всяка топка на продълговата кора и навийте на рула. Наредете рулцата в намаслена тава.
Оставете ги да втасат за час или дори повече, докато добре удвоят обема си. След това по желание ги намажете с разбито яйце и ги поръсете със сусам, а по желание може да сложите и парченце масло или маргарин отгоре за още по-голяма мекота. Печете ги в загрята фурна на 200-220 градуса за около 15 минути.
Трябва да се зачервят приятно - тогава са готови.