2 листа желатин - по 2 гр. всеки
360 мл сметана
100 гр. пудра захар
прахче ванилия
50 мл сварено кафе еспресо
За сиропа с кафе:
Сложете желатина в купа със студена вода, за да се накисне. Вземете 7-8 чашки за еспресо (или 4 формички за крем карамел) и намажете вътрешността им с малко олио или зехтин.
В незалепващ тиган внимателно загрейте сметаната и захарта при непрекъснато бъркане. Добавете ванилията, а след това - 50 мл. силно еспресо. Щом сместа стане кремообразна и започне да къкри леко, дръпнете я от огъня.
Изстискайте водата от листата желатин и я объркайте с крема. Прецедете сметановата смес през сито в кана или купа, след това я разпределете в приготвените формички/чашки. Оставете ги във фризер за поне 4 часа.
За сиропа:
Разбъркайте чашката еспресо със захарта в тенджерка. Варете на тих огън няколко минути, докато сместа заприлича на сироп, но не прекалено много, за да не добие горчив вкус. Пресипете в малка каничка и оставете да се охлади и посгъсти.
Потопете купичките с десерта за кратко в гореща вода, след което прокарайте остър нож по ръбовете и ги обърнете върху десертни чинии.
Поднесете панакотата залята със соса кафе.