1 ч. ч. ориз с обли зърна
400 г тиквички
3 стръка пресен лук, нарязани на ситно
1 яйце
1 с. л. босилек, нарязан на ситно
1 с. л. настъргана лимонова кора
1 топка моцарела
сол на вкус
за паниране:
6 с. л. фино смлени орехови ядки
1 с. л. брашно
2 яйца
120 г галета
2 с. л. овесени ядки
олио за пържене
Оризът се слага да се свари с 2 ч. ч. вода на слаб огън. Щом поеме цялата течност, се отстранява от огъня и се оставя плътно затворен с капак за още 10 мин.
Тиквичките се настъргват и се изстискват много добре от водата. Смесват се с ориза, лука, босилека, лимоновата кора и яйцето. Подправя се на вкус със сол и пипер.
Сиренето се нарязва на 18 малки кубчета. От сместа се оформят кюфтета, в които се слага по едно парче сирене.
Кюфтетата се овалват в смлените орехи, разбъркани с брашното, потапят се в разбитите яйца и в галетата, разбъркана с овесените ядки. Слагат се в камерата на хладилника за 20 мин. и се пържат в 1 см сгорещено олио, докато се зачервят. Гарнират се с кисело мляко с босилек и чесън.