Мек сладкиш, който със своята сочност се топи в устата. Намерих рецептата в малката тетрадка на баба ми, която е пълна с различни рецепти, прилежно записани на ръка. Този сладкиш бе под името Бабина парена торта - заинтригува ме, така че веднага я изпробвах.
Ще ви трябват само няколко съставки и 15-20 минути, за да смесите съставките, след което изсипете сместа в тава за печене и изпечете. Сладкишът е еднакво вкусен и горещ, и когато изстине. Ето какво ще ви трябва за Бабиния сочен сладкиш :
Бабина парена торта
Продукти:
4 яйца
250 г захар
350 г брашно
2 малки лъжички бакпулвер
щипка сол
70 г масло/маргарин
240 мл прясно мляко
1 ч.л. ванилова захар
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
В по-дълбока купа разбийте яйцата с бъркалка. Добавете щипка сол, разбъркайте още малко, докато яйцата станат на пяна, след това добавете захарта и разбийте с миксер.
Когато сместа се хомогенизира, т.е.
В тенджера сложете млякото да заври, заедно с маслото/маргарина и 1 чаена лъжичка ванилова захар. Когато млякото заври, при периодично разбъркване отстранете тенджерата от котлона и добавете половината от течността към приготвената яйчена смес.
Разбъркайте, след което добавете останалото брашно и накрая останалото мляко. Разбъркайте добре цялата смес, докато стане без бучки, трябва да е с консистенция малко по-гъста от тази за палачинки.
Застелете тава с размери 32х20 см с хартия за печене и изсипете сместа в нея. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35-40 минути, докато хване коричка отгоре.
След като се изпече, оставете сладкиша да изстине малко, след което го поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко!