Парени бирени сладки - по-вкусни от масленките и толумбите! Колкото повече седят, толкова по-вкусни стават, а цялата къща ухае:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Парени бирени сладки - по-вкусни от масленките и толумбите! Колкото повече седят, толкова по-вкусни стават, а цялата къща ухае:
Парени бирени сладки - по-вкусни от масленките и толумбите! Колкото повече седят, толкова...
6134
Парени бирени сладки - по-вкусни от масленките и толумбите! Колкото повече седят, толкова по-вкусни стават, а цялата къща ухае:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Биренките ( бирените сладки ) са едни от любимите постни сладкиши у дома, които редовно се приготвят с и без повод. Простички за направа, но с много добър вкус. Колкото повече стоят, толкова по-вкусни стават. Ето какво ви трябва за рецептата:

Парени бирени сладки

Продукти: 

550 гр. брашно

1 бакпулвер

1 супена лъжица захар

чаена лъжичка сол

200 мл олио

200 мл бира

малко орехи

За сиропа:

1,5 чаши захар (300 г)

1,5 чаши вода (300 мл)

1 ванилова захар

малко лимон

100 г смлени орехи за поръсване

Приготвяне: 

В дълбока купа се слагат 550 г брашно, 1 пакетче бакпулвер (10 г), 1 супена лъжица захар и щипка сол. Разбъркайте, за да се изравнят съставките. Добавете 1 чаша (200 ml) олио и 1 чаша (200 ml) бира към сместа от сухи съставки.

сухи съставки

бира в брашното

Разбърква се с лъжица до получаването на хубаво тесто, след което продължава да се меси на ръка. Тестото бързо става компактно благодарение на олиото и бирата. Не трябва да е нито много меко, нито много твърдо.

тесто с бира

Не е нужно да го оставяте да втасва или да почива, можете да го оформите веднага. От тестото се късат парчета колкото орех. От всяко парче оформете топка, която сплескайте с длани, в средата сложете по един орех и отново оформете топка.

топки от бирено тесто

оформяне сладки

Така оформените сладки подредете в тава, застлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 20 минути. Щом леко покафенеят, значи са готови.

изпечени биренки

Докато сладките се пекат, пригответе сиропа: сложете на огъня 1,5 чаши (300 г) захар, 1,5 чаши (300 мл) вода и пакетче ванилова захар. Когато сиропът заври, оставете да поври още 5-6 минути. Изключете и добавете няколко резенчета лимон.

И сладките, и сиропът трябва да са горещи. Извадете тавата от фурната и я оставете да се охлади за 3-4 минути. След това сложете всяка сладка в сиропа за 20 секунди от едната страна и още 20 секунди от другата страна. Оваляйте напоените сладки в смлени орехи.

биренки с орехи

Освен смлени ядки можете да използвате и кокос, смлени бисквити или нещо по ваш избор. Оставете ги да изстинат напълно, след което сервирайте. 

орехови биренки

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft