Пролетта е сезона на аспержите и в никакъв случай не трябва да пропускаме да приготвим вкусна паста с аспержи. Рецептата за паста с пилешки гърди и аспержи е изключително лесна за приготвяне.
Продукти:
400 гр. обезкостени пилешки гърди без кожа (почистени от излишните мазнини и сухожилия и нарязани на тънки ивици)
400 гр. аспержи (почистени от крайщата си и нарязани на тънки ивици)
2 с.л. масло
300 гр. паста (като фетучини или лингуини)
Сол и прясно смлян черен пипер
3 с.л. нарязан зелен лук
1/2 чаша сухо бяло вино
3/4 до 1 чаша сметана за готвене
1/8 ч.л. индийски орехче
110 гр. козе сирене
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. пресен естрагон
1 чаша настърган пармезан
Начин на приготвяне:
Бланширайте аспержите във вряща вода за 2 минути. След това ги отстранете с решетъчна лъжица в купа с лед за да спрете варенето. Прецедете ги и ги оставете настрани.
Сложете голяма тенджера с подсолена вода на котлона. Изчакайте водата да заври. Пригответе пастата според инструкциите за готвене на опаковката. Отделете половин чаша от водата и я запазете.
Загрейте маслото в голям тиган на средно висока температура. Добавете пилешкото месо и поръсете със сол и черен пипер. Не разбърквайте месото, докато покафенее леко от едната страна. След това добавете лука и аспержите и запържете за още една минута. След това добавете и сухото бяло вино и варете, докато течността наполовина се изпари.
Добавете сметаната, индийското орехче, козето сирене и повечето от пармезана (оставете си толкова, колкото да поръсите отгоре, когато е готово). Оставете на котлона, докато сиренето се разтопи напълно в сметаната. Добавете лимонов сок (повече или по-малко на вкус) и естрагона. Можете да добавите допълнително черен пипер на вкус.
Сложете пастата в купата за сервиране. Добавете соса с пилето и аспержите. Добавете малко от водата, която си запазихте по-рано за да получите кремооразен вид. Сервирайте с останалия настърган пармезан.