Сметановия сос с мащерка и мента се заимстван от друга рецепта, но изключително добре си подхожда и със паста и пиле. Най-хубавото на тази рецепта е, че за времето, през което водата завира и пастата се вари, всичко останало е готово.
Продукти:
450 гр. паста (лингуини, фетучини или спагети)
2 с.л. зехтин
500 гр. обезкостени пилешки гърди или бутчета без кожа (нарязани на хапки)
Сол и прясно смлян черен пипер
1/2 чаша сухо бяло вино
1/2 чаша пилешки бульон
1 и 1/2 чаша сметна за готвене
2 с.л. нарязана пресна мента
2 с.л. нарязана пресна мащерка
1 ч.л. лимонов сок
2 ч.л. мед
1 ч.л. ябълков оцет
1 ч.л. сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте осолена вода в голяма тенджера. Докато водата заври пригответе пилето. Загрейте зехтина в голям тиган на средно висока температура. Сложете сол и черен пипер на пилешките парченца. Добавете пилешките хапки в тигана, като ги разположите, така че да не бъдат едно върху друго, за да могат да се изпържат добре, докато добият кафеникaв цвят. Когато пилешките хапки покафевеят ги обърнете от другата страна, като използвате щипки. Когато пилешките хапки са готови и от двете страни ги извадете и ги сложете в чиния покрита със салфетка, за да могат да се отцедят от мазнината.
Добавете бялото вино в тигана и като използвате дървена шпатула изгребете добре остатъците от пилето по дъното му. Добавете пилешкия бульон и оставете сместа да се вари, докато се изпари наполовина (увеличете температурата, ако е необходимо). Добавете сметаната, ментата, мащерката, лимоновия сок, меда, солта и оцета и отново оставете соса да се изпари наполовина.
Когато водата в тенджерата ви заври добавете пастата и я варете, като спазвате указанията на пакета. Когато пастата е готова трябва добре да я прецедите и да я добавите към сметановия сос, който се е изпарил наполовина. Добавете и пилето към соса и допълнително сол и черен пипер на вкус.
Сервирайте веднага след като е готово. Можете да гарнирате ястието с свежа мента и мащерка. Продуктите са достатъчни за 4-6 порции.