280 г брашно
400 г захар
1 ч.л. сода
1 ч.л. мляна канела
1/4 ч. л. сол
180 мл вода
110 г краве масло
30 г натурално какао
120 мл кисело мляко 0,1 %
1 ч. л. ванилена есенция
2 яйца
За глазурата:
85 г краве масло
80 мл прясно мляко 1,5 %
30 г натурално какао
300 г пудра захар
100 г печени и начупени орехи
2 ч. л. ванилена есенция
Фурната се загрява до 190 градуса. Тава за печене (38x25 x 2,5 см) се намаслява и се поръсва с 2 ч. л. брашно. В голяма купа брашното се смесва със захарта, содата, канелата и солта. В малка тенджерка се нагрява водата с маслото и какаото. При постоянно бъркане се довежда до кипване. Дръпва се от огъня и се прибавя при брашното. С помощта на миксера се разбива добре до еднородна смес. Прибавят се киселото мляко, ванилената есенция и яйцата. Отново се разбива добре. Тестото се излива в тавата за печене. Блатът се пече около 17-20 минути. През това време се прави глазурата. В малка тенджера се загряват маслото, прясното мляко и какаото. При постоянно бъркане сместа се довежда до кипване. Дръпва се от огъня и постепенно се добавят пудрата захар, орехите и ванилената есенция. Готовата глазура се излива върху горещия блат. Тестото леко се надига при печенето, затова глазурата се излива бавно, за да може малко да попие. Така приготвеният блат се оставя да изстине напълно. Нарязва се на 20 квадрата или 40 правоъгълници.