За билковото олио:
½ чаша зехтин
½ чаша нарязан пресен градински чай или пресен босилек
морска сол и прясно смлян черен пипер на вкус
За патладжанените сандвичи (за 8 сандвича):
2 средно големи патладжана, нарязани напречно на кръгчета с дебелина около 0,5-1,0 см. (16 филийки)
2 домата, нарязани на кръгчета (8 резена)
1/4 чаша зехтин
4 скилидки чесън, нарязан едро
225 гр. сирене Фонтина, на тънки резени (или друго подобно сирене – например Моцарела)
рукола
1/4 чаша (плътно напълнена) пресен градински чай или босилек, нарязани
сол и черен пипер на вкус
За билковото олио: Смесете зехтина и подправките в кухненски робот, подправете със сол и черен пипер. Смелете на пулсации, докато се получи гладко пюре – около 5 минути.
За сандвичите: Смесете зехтина и чесъна в голяма купа или закопчаващ се плик. Сложете вътре резените патладжан и оставете да се мариноват за 1 час в хладилника.
Загрейте грил-тиган на силен огън. Махнете патладжаните от маринатата и отцедете излишното количество. Подправете ги със сол и черен пипер, запечете до златисто-кафяво – около 3 минути от всяка страна. Поставете 8 филийки патладжан върху работния плот. Покрийте с резен домат, резен сирене и няколко листенца рукола. Покрийте с останалите резени патладжан. Сложете на грил, докато сиренето омекне- около 1 минути. Разпределете върху плато, поръсете с билковото олио и поръсете с прясно нарязани подправки.