Патладжаните са особено обичани от жителите на Грузия. В тази страна с богата кулинарна традиция има много рецепти с този зеленчук.
Патладжанени сарми по грузински
Продукти:
- 1,5 кг патладжани
- 3 червени чушки
- 1 люта чушка
- 1 глава чесън
- 1/2 връзка кориандър
- 1/2 връзка магданоз
- 1/2 връзка босилек
- 150 мл олио
- 350 мл вода
- 2,5 ч.л. сол
- 1,5 с.л. захар
- 3,5 с.л. оцет (9%)
Приготвяне:
За начало смелете почистените от семето и дръжките червени чушки, лютите чушки и скилидките чесън в блендер. След това нарежете на ситно босилека и кориандъра, магданоза, копъра и смесете зелениите със сместа от чушки.
Снимка: Pinterest
Отрязваме дръжките на патладжаните и ги нарязваме по дължина на плочки с дебелина 3-4 см. В загрято олио в тиган запържваме патладжанените плочки до златиста коричка от двете страни.
Снимка: Pinterest
Поставете смес от чушки и билки върху пържените патладжанени плочки, след което ги навийте на сарми (рулца).
Снимка: Pinterest
С получените рулца напълнете стерилизираните буркани от 0,5 л, като ги уплътните хубаво.
Снимка: Pinterest
Изсипете водата и оцета в тенджера, добавете сол и захар, разбъркайте. Оставете течността да заври и налейте марината в бурканите. Покрийте бурканите с капаци и ги поставете в голяма тенджера.
Налейте вода в тенджерата, така че да покрие изцяло бурканите. Оставете водата да заври и стерилизирайте бурканите за 20 минути.
След това затегнете хубаво капаците на бурканите.
Снимка: Pinterest
Да ви е сладко!