Хляб за 50 лв. продават в София.
В рецептата му има само три продукта, обясниха занаятчиите от малка пекарна в центъра на София. Хлябът се приготвя основно от бадемово брашно, с малко кокосово в добавка и 18 био яйца. Според производителите се продава почти без надценка, тъй като качествено бадемово брашно струва 30 лв./кг, а влаганите био яйца излизат около 12 лева.
Средно на ден продават 1-2 самуна, като в пекарната може да се поръча и по-малък като размер хляб. 500 грама от кето продукта излизат 20 лв., а филия хляб можете да опитате срещу 5 лв. Срокът на годност на продукта е от 3 до 5 дни, тъй като е без консерванти, но предвид малкото вложени продукти и липсата на набухвател остава годен за консумация и след двойно по-дълъг период. Скъпо е да се храниш с качествени храни, вместо с пълни с вредни продукти, категорични са производителите.
Цената на пазара се определя от търсенето, обясни председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева. Клиентите трябва да следят основно за това производителят да е легален, за да се гарантира, че използва качествени суровини в производството си. Близо 50 на сто към момента е делът на сивия сектор в хлебопроизводството и държавата губи милиони всяка година, обясни Кушкушева.
И допълни, че се очаква това да се промени през септември, когато бъде готова наредбата към Закона за храните за регистрация на доставчиците.