Тази рецептата за кифлички е задължителна, ако обичате домашно приготвените печива. Тестото е толкова меко и уханно, че всеки посяга към следващото парче. „Ако все още не сте опитали тази рецепта, препоръчвам ви да го направите“, казва авторката й, Вера. Ето какво ви трябва за вкусните Кифли-мифли :
Кифли-мифли
Продукти:
250 мл прясно мляко
40 г захар
1 яйце
1 пак.суха мая (10 г)
480 г брашно
1 чаена лъжичка сол
50 г размекнато масло
За намазване на тестото:
1 жълтък
1 ч.л.прясно мляко
Приготвяне:
В дълбока купа слагаме топло прясно мляко, добавяме захарта, едно яйце, което е престояло на стайна температура и разбъркваме с телена бъркалка малко, за да се разбие яйцето и да се разтопи захарта.
След това добавете сухата мая и разбъркайте отново. Покрийте купата с кухненска кърпа и оставете настрана за 5-10 минути, докато маята се активира и шупне. След това започнете постепенно да добавяте брашното, смесено със солта.
Първо разбъркайте всички съставки с вилица, докато се смесят, след което омесете тестото на ръка. Добавете омекналото масло и месете заедно, докато се смеси с тестото.
Трябва да се получи меко и леко лепкаво тесто - не добавяйте повече брашно, за да се получат меки като памук кифлички. Оставете тестото в купата и го покрийте с торбичка или кухненска кърпа. Нужни са му около 90 минути почивка, за да втаса хубаво и да удвои обема си.
Застелете форма за торта или подходящ съд с приблизителни размери 26х26 см с хартия за печене и оставете настрана. Втасалото тесто се разстила върху набрашнена работна повърхност и се оформя на топка, след което се разделя на две.
Вземете първата половина от тестото и го нарежете на три приблизително равни части. След това разрежете всяка част на две, така че да получите шест части. Оформете ги на топки. Повторете същата процедура с втората част, така че накрая да получите 12 топки.
Покрийте топките и ги оставете на топло за половин час. След това вземете първата топка и я разточете на елипсовидна тънка кора, с плоски страни и дебелина 2 мм. Навийте я на кифличка и поставете в подготвената форма.
Повторете процедурата и с останалите кифлички, след което ги покрийте и оставете да починат още половин час, за да втасат малко. Намажете втасалите кифли със смес от разбит жълтък и мляко.
Загрейте фурната на 180 градуса, след което изпечете кифлите за около 20 минути или до приятен загар. Изпечените кифлички прехвърлете върху решетка за хляб, покрийте ги с кухненска кърпа и оставете да се охладят малко за 10 минути.
Да ви е сладко!