Ако харесвате маково семе и извара, то определено трябва да опитате този десерт. Немската торта с мак е на празничните трапези в Германия от векове. Не е твърде придирчива , но е достатъчно проста, за да си я сготвите без причина.
Торта с маково семе
Това ястие се нарича още немска макова извара . Има много мек и ароматен пълнеж и изобщо няма излишно тесто. Така този десерт се оказва достатъчно добър за здравето.
Съставки за тестото
90 г масло
80 г захар
190 г брашно
Съставки за пълнежа
50 г грис
200 г извара
90 г захар
100 г маково семе
450 мл мляко
60 г масло
1 яйце
Подготовка
Да започнем с пълнежа. В малка тенджера смесете студено мляко, масло, захар и маково семе. Разбъркайте сместа, оставете да заври на среден огън и разбъркайте добре.
След това към горещата смес трябва да се добави грис. За да направите това, добавете зърнени храни на малки порции и разбъркайте енергично с бъркалка. Правете всичко бавно и постепенно, за да не се получат бучки.
След като добавите грис, разбъркайте отново сместа и оставете настрана. Ще са необходими около 20 минути, докато масата се охлади и сгъсти.
В купа смесете изварата, яйцето и добавете щипка сол. След това изварата трябва да се разбие добре с блендер до гладкост. Ако желаете, можете да добавите малко екстракт от ванилия .
Да вземем пясъчна основа. Пресейте брашното през сито. А твърдото масло нарежете на ситно с нож или настържете . След това смесете маслото, брашното и захарта. Добавете и щипка сол. Ако имате кухненски робот или шредер, можете да го използвате.
Сега можете да комбинирате маковото семе и изварата заедно. Разбъркайте до гладкост. По-добре с ръчен пасатор .
След това покрийте пергамента във формата и изсипете половината от пясъчните трохи вътре. Можете дори малко повече от половината. Тази основа трябва да бъде добре уплътнена.
След това изсипете вътре цялата изварно-макова смес и отгоре поръсете с останалото тесто. Не е необходимо да уплътнявате горния слой. След това изпратете тортата да се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна. Ще трябва да изчакате 40-50 минути.
За да не се разтече тортата
След като извадите сладкиша от фурната, не разглобявайте тавата. Трябва да изчакате тортата да изстине, след което да я приберете в хладилника за още няколко часа . В противен случай има шанс тортата да се разпадне, докато се втвърди.
След това можете лесно да го извадите от формата и да сервирате. Време е да се насладите на комбинацията от нежен пълнеж от мак и хрупкава пясъчна основа. Със сигурност ще се влюбите в такъв чийзкейк.