за тестото:
400 г брашно
½ ч. л. сол
100 мл прясно мляко
100 г кисело мляко
1 яйце
1 с. л. олио
1 дафинов лист
за плънката:
300 г смляно месо – телешко, свинско или агнешко
1 с. л. ситно нарязан лук
½ скилидка ситно нарязан чесън
3 с. л. сметана
сол и шарен пипер на вкус
Брашното се пресява със солта. Двата вида мляко се разбъркват с яйцето и олиото. В брашното се прави кладенче, вътре се сипва течната смес и се омесва средно твърдо тесто. Оставя се да постои 30 мин.
Смляното месо се обърква с лука, чесъна, сметаната, сол и пипер на вкус.
Тестото се разточва върху набрашнен плот на тънък лист с дебелина 2 мм и се нарязва на кръгчета с диаметър 12 см. В центъра на всяко се слага по 1 с. л. от плънката и се загръща на полумесец. Краищата на полумесеца се защипват.
Слагат се да заврат 2 л вода с 1 дафинов лист и 1 ч. л. сол. В леко къкрещата вода се пускат по 4-5 пелмена за 5 - 7 мин., докато изплуват на повърхността.
Пелмените се ядат горещи и могат да се поднесат в чашки заедно с бульона, в който са се варили, или да се залеят с разтопено масло, заквасена сметана, оцет или горчица.