И тази година много хора може би няма да могат да си позволят да купят агнешко и козунак в магазина за Великден заради високите цени. Пенсионерите традиционно са тези, които карат по-скромно празниците, но това не означава, че трябва да се лишават от вкусното и ароматно великденско печиво - козунака.
Пенсионерски козунак без яйца и масло
Продукти:
1 кг брашно
1 ч.ч. (200 г) захар
150 г свинска мас (по възможност домашна, може да сложите наполовина мас и олио)
30 г прясна мая за хляб
1 и 1/2 ч.ч. (300 мл) прясно мляко
кората от 1 лимон
1 бр. яйце за намазване
по желание: стафиди, сушени плодове, ядки за пълнеж
Приготвяне:
Маята се разтваря с 1 с.л. захар, 1/2 чаша прясно мляко и малко брашно. Слага се на топло на шупне. Захарта се разтваря в останалото мляко и с останалите продукти (като лимоновата кора е настъграна) и шупналата мая се замесва тесто, което се слага на топло да втаса.
След като удвои обема си, тестото се премесва леко (по желание към него се добавят нарязаните на ситно сушени плодове и ядки).
Готовото тесто се разделя на 2 части, а всяка част на 3 парчета. Парчетата се разтеглят между дланите на ленти и се изплитат на плитки. Слагат се в намаслени тавички и се оставят на топло да втасат.
След като тестото се надигне, се намазва с разбитото яйце и се поръсва с кристална захар. Пече се в предварително затоплена силна фурна.