800 гр. брашно
4 супени лъжици смляно ленено семе
1 супена лъжица сол
2 супени лъжици захар
40 гр. прясна мая
200 мл прясно мляко
200 мл заквасена сметана
2 супени лъжици свинска мас
Плънка:
300 гр. сирене
250 мл заквасена сметана
100 гр. слънчоглед
2 яйца
4-5 супени лъжици мас (маргарин, масло)
Маята се разтваря в затопленото мляко със захарта. Брашното се смесва с лененото семе и заедно с маята и другите съставки се замесва на меко тесто. Тестото се меси старателно до гладка топка. Оставя се да втаса.
Плънка:
Сиренето се натрошава с вилицата се смесва със сметаната и 2 белтъка. Добавя се и слънчогледът.
След като тестото втаса, се разделя на 3 части. От всяка се разточва кора с размера на тавата за печен. В намазнената тава се слага първата кора, маже се с мазнина, а след това отгоре се разпределя половината от плънката. Поставя се втората кора, отново се маже с мазнина и се покрива с останалата плънка. Най-отгоре се поставя 3-тата кора.
Така подреденото тесто се нарязва на ивици с ширина около 3 см и всяка лента се усуква като спирала. Мажат се с 2 разбити жълтъка, поръсват се със сусам и се оставят да втасат повторно.
Пекат се около 30 минути на 200 градуса.
Забележка: вместо мас може да използвате маргарин или масло, но от маста спиралите остават пухкави и меки. Плънката може да се обогати и с някакъв колбас или шунка/бекон.