Всяка постоянно заета домакиня има специална рецепта, която може да се приготви в случай на катастрофална липса на време. Много често това е бърза запеканка. Истината е, че просто нарязвате съставките и ги изпращате във фурната и продължавате да правите по-важни неща.
Днес ще ви предложим друга рецепта за вкусна запеканка с кайма, картофи и тиквички. Всичко в това ястие е перфектно: съставките се импрегнират взаимно с ароматни сокове под слой от разтопено кашкавалче. Опитайте, ще ви хареса.
съставки
700–800 g тиквички
кайма 900–950 g
картофи 1 кг
домат 500 g
кашкавал 200-250 g
Заквасена сметана 2 супени лъжици
сол 2 ч. Л.
Черен пипер (смлян) на вкус
подправки на вкус
подготовка
Обелете и нарежете лука и чесъна. Лукът се запържва в тиган в слънчогледово олио, докато се получи прозрачен, добавя се чесън в съда една минута преди да да го махнете. Разбъркайте и премахнете от котлона.
Измийте тиквичките, изрежете стъблото. Нарежете зеленчуците на филийки (с дебелина около 3 мм) и ги посолете. Измийте и нарежете на тънки филийки доматите.
Смесете мляното месо с пържения лук. Обелете картофите и нарежете на тънки кръгове (по-добре е да използвате специална ренде, за да направите парчетата възможно най-тънки).
Нанесете филийки картофи равномерно върху тава за печене, намазана с слънчогледово масло. Поръсете ги със сол, черен пипер и разбъркайте.
Следващият слой е ред на каймата. След това подредите тиквичките и доматите. Изпратете във фурната, загрята до 200 градуса за 30-40 минути.
Докато ястието се пече, настъргайте кашкавал. Когато се приготвят тиквичките и картофите, извадете от фурната, намажете със заквасена сметана и поръсете с кашкавал. Отново изпратете във фурната за 15-20 минути
Преди сервиране, поръсете готвенето с нарязан зелен лук или копър.
Идеално ястието се комбинирано с доматен сок.