300 гр. картофи
200 гр. патладжани
200 гр. тиквички
7 с.л. олио/зехтин
500 гр. домати
150 гр. лук
300 гр. кайма
120 мл прясно мляко
яйца
малко чесън
сол, черен пипер, босилек на вкус
Обелете картофите, нарежете ги на колелца със средна дебелина. В голяма тава, намазана с олио, подредете ред картофи, след това поръсете със сол, черен пипер и малко босилек. Печете ги във фурната, загрята на 200 градуса, около 25 минути.
Докато печете картофите, нарежете на кръгчета тиквичките и патладжаните. Посолете и ги оставете да се отцеждат 20 минути. След това ги изплакнете и подсушете. Запържете ги за няколко минути в малко сгорещено олио от двете страни. Нарежете и доматите на кръгчета. Нарежете лука и запържете и него в 1 с.л. олио. Добавете чесъна, а след това - каймата.
Добавете сол и черен пипер, също и малко босилек (може и други подправки на вкус). Задушете добре плънката. Щом се охлади леко, подредете върху картофите ред плънка, след това - ред патладжани и тикички, ред домати и така, докато се изчерпат продуктите. Между редовете ръсете още малко подправки. Отгоре залейте всичко с разбитите с млякото яйца (4-5 броя са достатъчни). Печете мусаката още 25 минути, докато хубаво се зачерви.