Перфектните домашни понички, с които ще си оближете пръстите: Който знае тази стара рецепта, няма да остане гладен!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Перфектните домашни понички, с които ще си оближете пръстите: Който знае тази стара рецепта, няма да остане гладен!
Перфектните домашни понички, с които ще си оближете пръстите: Който знае тази стара рецепта, няма...
552
Източник: За Жената
Перфектните домашни понички, с които ще си оближете пръстите: Който знае тази стара рецепта, няма да остане гладен!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Обикновената сметана за разбиване е отговорна за прекрасната гладкост на тези Перфектни домашни понички - поничките стават меки като пух и изобщо не са мазни!

Опитайте тази рецепта и няма да останете разочаровани - може да напълните поничките с крем, течен шоколад или просто да ги поръсите с пудра захар - всякак са вкусни, а облизването на пръсти след ядене е просто задължително! Ето необходимите продукти:

Перфектните домашни понички

Продукти (за 48 понички):

  • 1 кг полугрубо брашно
  • 1 кубче прясна мая
  • 600 мл прясно мляко
  • 1 опаковка сметана за разбиване (33%, 250 мл)
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 2 супени лъжици захар
  • 4 жълтъка (ако яйцата са по-големи 3 са достатъчни)
  • 50 мл ром

Освен това:

  • конфитюр
  • пудра захар
  • кисело мляко
  • сняг от останалите белтъци
  • бита сметана

Приготвяне:

Пригответе закваска от 200 мл топло мляко, половин чаена лъжичка захар и маята.

Поръсете с малко полугрубо брашно и премесете, оставете да втаса поне 10 минути.

Към останалото пресято брашно добавете сол и захар и разбъркайте.

Добавете маята, жълтъците, сметаната, рома, останалото мляко.

Всичко се разбърква добре - ще стане доста рядко тесто, но при омесването и втасването ще придобие малко по-различна консистенция.

тесто понички

Снимка: pixabay

Обработваме тестото /не добавяме повече брашно, ако спазваме посочените количества/. Ще имате по-рядко тесто, не се притеснявайте.

Разбъркайте добре с дървена лъжица, докато се пооформи, след което го намачкайте в купата с дървената лъжица и го набрашнете леко.

Покрийте с кърпа.

Оставете да втаса на топло за мин.

1 час, дори час и половина, докато бухне хубаво и удвои обема си.

След това го изсипете от купата на плота (точи се като паяжина) - леко лепне по ръцете, но няма значение.

Върху набрашнен плот се поръсва отгоре с брашно, съвсем малко, и се обръща.

Тестото е еластично - в никакъв случай не трябва да е твърдо.

Разделете го наполовина и оставете втората половина в купата, поръсете леко с брашно, а отделената половина разточете на кора с 0,5 см дебелина.

изрязване понички

Снимка: pixabay

Т.к. тестото може леко да лепне, с намаслена чаша се изрязват кръгове (може да се направи и дупка в кръга за характерната форма). Добре е поничките да втасат за кратко на плота.

понички втасване

Снимка: pixabay

При пържене е добре в олиото да има около 4-5 броя моркови за колелца - около 2 мм дебелина (олиото няма да загори толкова бързо).

Внимание, олиото не трябва да се нагрява рязко, пламъкът не трябва да е силен, но не трябва да е и минимален, иначе поничките ще станат ниски и твърди.

При пържене е добре съдът да се покрие с капак, а след като се обърнат, поничките се пържат от другата страна без капак.

готови понички

Снимка: pixabay

Отцеждат се върху хартиени салфетки.

Поднесете ги поръсени с пудра захар, намазани с мед, гарнирани с течен шоколад или сметана, а може да ги сервирате и с разбитите със захар белтъци, останали от яйцата за поничките.

понички с шоколад

Снимка: pixabay

Желаем ви добър апетит! :-)

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft