Въпреки, че традицията по Коледа повелява да се приготвят постни зелеви сарми с ориз и се спазва от всяко семейство в продължение на години, защо не разчупим малко традициите и не направим малко по-различни сармичките този път-Един път със булгур и сини сливи и един път лозови-Резултатът е перфектен, който и от двата вида сарми да изберете!
Зелеви сарми с булгур и сини сливи
Продукти:
една кисела зелка
2 средни глави лук
¾ ч. ч.
¾ ч. ч. ориз
100 г сушени сини сливи без костилки
1.с. л. червен пипер
1.с. л. чубрица
черен пипер и сол на вкус
1- 1,5 ч.ч. зелев сок
Приготвяне:
Предварително почистваме булгура и го накисваме за няколко часа в студена вода. Ситно нарязаният лук задушаваме в олиото и когато започне да се зачервява, слагаме и червения пипер. Когато подправката пусне аромата си (след около минута), прибавяме булгура и ориза и веднага заливаме сместа с 5 ч. ч. гореща вода. Докато варивата набъбват, слагаме сините сливи и останалите подправки – чубрица, черен пипер и сол на вкус.
Листата от зелката отделяме от кочана и когато плънката стане готова, завиваме сармите. Подреждаме ги в тавичка и ги заливаме със зелев сок, които трябва да покрива сармичките до средата. Слагаме фолио отгоре и печем за 30-40 минути на 200 градуса. Тази плънка е много подходяща и за сушени пиперки.
Продукти:
1 буркан лозови листа
1 голяма глава лук
1 ч. ч. ориз
2 моркова
половин връзка копър
чубрица, сол и черен пипер
олио
Приготвяне:
Лукът запържваме до зачервяване в олиото. Прибавяме ситно нарязаните моркови и ориза и след минута заливаме сместа с 3 ч.ч. гореща вода.
Веднага овкусяваме с подправките, за да поеме оризът добре ароматите.
Когато си изпие водата, завиваме сърмите и ги подреждаме в тавичка. Печем ги по същия начин като зелевите.