Печени и пържени, с кайма и извара, хрупкави и мариновани - изберете как да изненадате близките си с тези рецепти с тиквички.
Тиквички, задушени с домати и чушки
Това е едновременно независимо ястие и гарнитура. В същото време задушените тиквички са еднакво вкусни както топли, така и студени.
Съставки
2 средни тиквички;
1 морков;
2 домата;
1 глава лук;
2 скилидки чесън;
2 супени лъжици слънчогледово олио;
2 супени лъжици доматено пюре
сол и черен пипер - на вкус;
1 връзка копър и магданоз
Подготовка
Измийте всички зеленчуци. Обелете лука, чесъна и морковите, обелете тиквичките, ако е необходимо. Отстранете семената от чушката .
Намажете тиган със слънчогледово олио. Когато се затопли, сложете нарязан лук и чесън да се задушат. След няколко минути към тях добавете нарязаните домати и доматеното пюре. Още няколко минути по-късно - чушката нарязана на ивици и морковите, а след това тиквичките, нарязани на кубчета или ленти.
Разбърквайте зеленчуците постоянно. Ако не отделят достатъчно течност и започнат да загарят, добавете малко вода. След като сте поставили тиквичките, подправете със сол и черен пипер и покрийте тигана с капак.
Оставете да къкри 5-7 минути на слаб огън. Добавете нарязани магданоз и копър няколко минути преди сервиране.
"Бурета" от тиквички с кайма
Едно красиво и просто ястие, което също изглежда впечатляващо на масата.
Съставки
3 малки тиквички;
слънчогледово олио за пържене;
1 глава лук;
1 морков;
500 г кайма;
1 връзка магданоз;
1 връзка копър;
сол и черен пипер - на вкус;
50 г кашкавал
Подготовка
Измийте тиквичките и нарежете на парчета с височина 3-4 см. Колкото по-голям е диаметърът на зеленчука, толкова по-ниски трябва да са "бъчвите". Използвайте лъжица или нож, за да отстраните вътрешността, оставяйки дъното. Не изхвърляйте пулпата.
Запържете лука и морковите в слънчогледово олио. Накрая подправете със сол и черен пипер и добавете пулпата от тиквички и каймата. Когато каймата се зачерви, добавете нарязаните магданоз и копър.
Напълнете тиквичките с кайма. Поставете върху хартия за печене в тавата. Поръсете всяка бъчва с настърган кашкавал и печете 25-30 минути във фурна, загрята до 180 ° C.
Тиквички, пълнени с извара
Вкусът е пикантен и едновременно деликатен, а текстурата на тиквичките е много сочна.
Съставки
2 малки тиквички;
200 г извара;
1 връзка копър и магданоз;
2 скилидки чесън;
1 яйце;
сол и черен пипер - на вкус;
100 г кашкавал
Подготовка
Обелете тиквичките и ги нарежете по дължина. Използвайте лъжица или нож, за да отстраните пулпата, за да оформите "лодките".
В отделна купа комбинирайте извара, нарязаните копър и магданоз, чесън, яйце, сол и черен пипер. Напълнете тиквичките със сместа.
Поставете пълнените тиквички върху покрита с хартия тава. Поръсете с настърган кашкавал.
Печете във фурна, загрята до 180 ° C за 40 минути.
Тиквички, запечени със заквасена сметана и билки
Деликатно поради заквасената сметана и ароматно поради зеленчуците ястие. Подходящ както за ежедневна, така и за празнична трапеза .
Съставки
5 малки тиквички;
1 чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка смлян черен пипер;
2 връзки магданоз;
2 връзки босилек;
2 скилидки чесън;
500 г заквасена сметана
3 яйца;
слънчогледово олио за пържене;
50 г масло.
Подготовка
Измийте тиквичките и ги нарежете на кръгчета с дебелина около сантиметър. Идеално е, ако зеленчукът е млад. Ако не, махнете кората. Поръсете тиквичките със сол и черен пипер и оставете да престоят 10-15 минути.
В това време изплакнете и нарежете подправките. Прекарайте чесъна през преса. Смесете всичко това със заквасена сметана и яйца. Трябва да получите хомогенна кремообразна яйчена маса.
Запържете тиквичките в слънчогледово олио за 1-2 минути от всяка страна, до златисто кафяво. След това поставете тиквичките първо върху хартиени кърпи, за да отстраните излишната мазнина, а след това в намазнена форма за печене.
Изсипете тиквичките в тава и полейте с приготвената смес, пече се за 20-30 минути във фурна, загрята до 180 ° C.
Гювеч от тиквички със сирене фета и билки
Дори на тези, които са безразлични към зеленчуците, ще им хареса . Тиквичките се накисват в кремообразен сос и буквално се топят в устата.
Съставки
3 малки тиквички;
50 г масло;
2 супени лъжици брашно;
1 чаша прясно мляко;
2 яйца;
сол и черен пипер - на вкус;
1 връзка магданоз;
1 връзка босилек
200 г сирене фета;
100 г кашкавал;
слънчогледово олио за смазване.
Подготовка
Измийте и обелете тиквичките. Нарежете ги на тънки филийки и сварете до полуготовност (3-5 минути).
Докато тиквичките се охлаждат, пригответе соса. Запържете брашното в масло. Добавете мляко и яйца, разбити предварително. Разбъркайте добре, така че брашното да е напълно разбито и да няма бучки. Подправете със сол и черен пипер и махнете от огъня.
Намажете съд за печене със слънчогледово олио и поставете тиквичките в него, за предпочитане с припокриване.
Накълцайте зелените подправки и ги разбъркайте със сиренето фета. Нанесете тази смес върху тиквичките. Всичко се залива с приготвения сос и се поръсва с настърган кашкавал.
Печете 20-25 минути при 200 ° С.