Учителят Петър Дънов е правил мартенския житен режим само с неговата икономка Йорданка Жекова, която едва след 1953 година споделя с останалите тази така наречена диета.
Тя всъщност е форма на пречистване и на тялото, и на духа.
Прави се всяка година през март, веднага след пълнолуние, като продължителността е десет дни. Тази година стартът е на 22 февруари.
Трябват ви около килограм жито или лимец, 30 ябълки, 90 ореха, буркан чист и истински мед.
Всеки ден се консумира по сто грама жито, три ябълки, девет ореха и до три лъжици мед.
На ден трябва да пиете и около 1,5-2 литра преварена изворна или трапезна вода.
Житото се слага в термос вечер и се залива с 1,5 до 2 ч.
Сутринта изпийте водата и разпределете житото на три порции за през деня. Подсладете ги с по една лъжица мед.