Опстипацията, т.е. запек е неприятно явление, което носи със себе си множество оплаквания, а от него страдат все повече хора. Ако и вие имате този проблем, следвайте тези съвети, за да го решите ефективно.
Хранителните влакна
Има два вида фибри - разтворими и неразтворими, и двата вида могат да предотвратят възникването на запека. Разтворимите в себе си съдържат вода, така че правят изпражненията меки и поради това лесно се движат през червата. Неразтворимите остават непроменени и преминават през червата и ускоряват храносмилането.
Сред храните богати на фибри се намират крушите, броколи, лененото семе, киви, моркови, боб, задушени картофи, праскови, ананаси, елда, портокал, овесена каша ...
Водата е най-добрият приятел на тялото, а с това и на храносмилателната система. Препоръчва се водата, която пиете да бъде хладка. Също така, в ежедневието пробвайте и чайове. Тези, които действат като слабително са чай от глухарче, мента, сена, копър, черен и зелен чай.
Храни, които трябва да избягвате, ако имате проблем с запек са шоколад, мляко и млечни продукти, червено месо, банани, както и пържени храни и нездравословни закуски, като чипсовите и крекерите. Тези хранителни стоки са бедни на фибри и могат да предизвикат допълнителни проблеми с храносмилането.
Направете топла облога от загрята чиния увита в кърпа и я поставете в долната част на корема, т.е.