Диетата и здравословното хранене не са едно и също нещо. Често погрешно вярваме, че здравословните храни не съдържат излишни калории .
Каша
Не трябва да забравяме, че кашата без масло, захар, сол и мляко наистина не може да навреди на вашата фигура, но овесената каша с вода, честно казано, изобщо няма да ви хареса с вкуса си, така че ние разреждаме здравословния продукт със сладко, кондензирано мляко и други приятни елементи, които могат да облекчат страданията ни при консумация на безквасна каша. Всички тези добавки внасят допълнителни калории в ястие, което първоначално е било предназначено да бъде диетично. Оказва се, че все пак можете да "развалите" каша с масло. А изядените порции често са много по-големи от необходимото. Трябва да ядете около половин чаша овесени ядки наведнъж и ако мисълта за блудкава каша все още ви кара да изпитвате ужас и отвращение, опитайте добавки като канела, ванилия, кардамон и индийско орехче. Въпреки това, малко пресни плодове също няма да навредят.
Ядки
Ядките с право се считат за най-вкусната и задоволителна закуска, но наистина ли са толкова полезни? Не ви препоръчваме да се отказвате напълно от ядките, защото те са просто склад от полезни вещества: протеини, мастни киселини, фибри, витамин Е, както и мазнини, необходими за сърдечно-съдовата система. Изглежда, каква вреда може да дойде от такова чудо на природата? Всъщност всичко е много просто: ядките съдържат почти толкова калории, колкото млечния шоколад. Освен това около 80% от ядките са мазнини. Така че, да речем, тридесет грама ядки (това е само една супена лъжица) съдържат от сто до двеста калории. Тоест шепа-две шам фъстъци и смятайте, че сте изяли цял шоколад наведнъж - 600 калории!
Зърнена закуска
Този продукт отдавна и твърдо заема водеща позиция в нашата диета. Разбира се, непрекъснатата реклама, която ни очаква навсякъде, върши своята работа: ние безусловно вярваме в ползите от разнообразието от инстантни зърнени храни и сладки мюсли. Въпреки това, спрете! Все пак са сладки! Не забравяйте, че освен такива здравословни зърнени храни, зърнените закуски съдържат доста шоколад, стафиди и други висококалорични храни. Също така, не забравяйте, че производителите често добавят захар или нейния заместител към мюслито в излишък, без изобщо да се интересуват от вашите форми, защото захарта, невидима за окото и почти незабележима на вкус, прави любимата ни зърнена закуска почти като десерт.
Тъмен шоколад
Изглежда, че учените отдавна са доказали, че черният шоколад е отличен помощник по пътя към идеалната фигура, освен това намалява количеството холестерол, тоест е доста полезен за сърцето, подобрява структурата на косата, има положителен ефект. въздейства върху кожата на лицето и е чудесно средство за повдигане на настроението. Въпреки това, както знаете, абсолютно здравословни продукти просто не съществуват, така че не трябва, оправдавайки се с необходимостта да „помогнете на тялото“, да разчитате твърде много на лакомства (особено вечер). Първо, шоколадът е вкусен, така че е много лесно да се увлечете от него и да ядете много повече, отколкото ви е необходимо, освен това съдържа голямо количество захар и мазнини. А ако консумирате захар и мазнини в прекомерни количества, тогава има висок риск от развитие не само на затлъстяване, но и на диабет.
Плодове
Това е последното нещо, за което човек би помислил за вредата: не само, че повечето плодове са невероятно вкусни, те са засищащи и нискокалорични, което означава, че могат безопасно да задоволят глада по време на диета. Обърнете внимание, че макар и с ниско съдържание на калории, плодовете обикновено са с високо съдържание на антиоксиданти, витамини и фибри, което може да помогне за повишаване на устойчивостта към вирусни заболявания. Въпреки това диетичните продукти като плодовете също крият известна опасност. Факт е, че те съдържат големи количества плодова захар (фруктоза), с която е добре да не се злоупотребява, както с всеки друг вид от това вещество. Оказва се, че за да смели плодовете, тялото трябва да произвежда инсулин. Разбира се, необходимото количество е много по-малко, отколкото при обработката на обикновена захар, но все пак е необходимо. Промените в обема на захарта в кръвта могат да бъдат причинени от клетъчно възпаление, което в бъдеще ще причини развитието на различни заболявания и дори преждевременно стареене.