Печена супа Рататуй с босилекова майонеза

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Супи
Печена супа Рататуй с босилекова майонеза
Печена супа Рататуй с босилекова майонеза
admin
Добавена от: admin
9032
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

5 големи, добре узрели домата
2 големи патладжана или 4 по-малки
2 големи, червени чушки
8 тиквички
2 големи глави бял лук, обелен
½ ч.чаша (125 ml) качествен зехтин (екстра върджин)
морска сол
прясно смлян черен пипер
6 големи скилидки чесън, небелен
5 ч.чаши (1.25 l) вода плюс още малко за разреждане

За босилековата майонеза:
2 големи жълтъка, на стайна температура
сол
200 мл. слънчогледово олио
100 мл. зехтин
1 ч.чаша пресни листенца босилек
1 t (5 ml) морска сол
сока от 1 голям лимон
прясно смлян черен пипер

Загрейте фурната на 200ºC. С много остър нож отстранете двата края на доматите, патладжаните, чушките, тиквичките и лука и ги нарежете на тънки резени (5 mm). Прехвърлете зеленчуците в дълбок тиган или огнеупорен керамичен съд. Излейте зехтина върху зеленчуците, подправете щедро със сол и пипер и с ръце ги разбъркайте добре. Заровете необелените скилидки чесън дълбоко в купчината зеленчуци.
Сложете съда непокрит във фурната и печете за около 25-30 минути, или докато зеленчуците започнат да придобиват златисто-кафяв цвят. покрийте съда с алуминиево фолио (или капак) и печете за още 20-30 минути до омекване. Отстранете съда от фурната. Извадете целите скилидки чесън и ги сложете настрана. Налейте водата (1,5 л.) в съда, сложете ново фолио и печете на същата температура още 15 минути. Отстранете съда от фурната и сложете настрана да се охлади
За майонезата: Сложете жълтъците в малка купа и добавете солта. Смесете олиото и зехтина в малка кана. С миксер или пасатор разбийте жълтъците и солта за около минута, след което започнете да добавяте мазнината капка по капка в жълтъците. Продължавайте разбиването на висока скорост и след няколко минути сместа ще почне да се уплътнява. Може да не се наложи да използвате цялата мазнина.
Нарежете на едро босилека и го сложете в хаванче, заедно със солта. Счукайте ги, докато сместа заприлича на паста. Изгребете босилета и го прехвърлете в малка купа. Вземете 3 от заделените скилидки чесън и изстискайте сърцевината им в босилековата смес. Добавете лимоновия сок и разбъркайте добре. След това добавете тази смес в майонезата, подправете на вкус със сол и пипер и оставете в хладилник.
Прехвърлете зеленчуковата смес в голяма купа и пюрирайте до гладка смес. Ако ви се стори прекалено гъсто, добавете малко вряла вода. Добавете сърцевината на останалите скилидки чесън в сместа, подправете със сол и пипер на вкус и пасирайте за още минута. Върнете супата на котлона и загрейте.
Поднесете супата гореща, украсена с лъжица или розичка от босилекова майонеза. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft