120 мл. сметана за готвене
120 гр. кашкавал
4 супени лъжици заквасена сметана
200 гр. пармезан
200 гр. масло
зехтин
сол и черен пипер
4 големи картофа
Измийте добре картофите под силна струя вода. След това с остър нож направете успоредни разрези в картофите с около 1/2 см. дебелина, като внимавате да не отрежете до край.
Нарежете маслото на тънки филийки. Рязането ще ви бъде по-лесно, ако предварително оставите маслото в хладилник да се втвърди няколко минути. Пармезана нарежете на тънки филийки.
След това внимателно подредете последователно парчетата пармезан и масло в разрезите на картофите.
Подредете картофите в тавичка за печене. Подправете със сол и черен пипер на вкус и капнете върху всеки по малко зехтин.
Печете картофите в предварително загрята фурна на 200 º C за 45 минути.
Извадете картофите от фурната. Залейте всеки с готварска сметана и поръсете отгоре настърган кашкавал. След това върнете във фурната и печете още 15 минути. Сервирайте топли, с малко заквасена сметана.