Днес сме ви приготвили една необичайна рецепта за торта . Оригиналното й име е " Мравуняк " - защото по форма прилича именно на мравуняк.
Стъргана торта "Мравуняк"
Продукти:
125 гр.масло
1 яйце
4 с.л.захар
4 с.л.мляко
3 чаши брашно
100 гр.орехи (или други ядки по избор)
1 консерва кондензирано мляко (варено - "Сгущенка" или "Дулсе де лече", има го в руските магазини)
Приготвяне
Разбийте яйцата със захарта. Добавете разтопено масло и млякото. Прибавете постепенно брашното и омесете тесто. Разделете го на 2-3 топки, увийте ги във фолио и ги замразете. Изваждайте топките тесто от фризера една по една, настържете ги на едро ренде, разнесете получените трохи върху хартия за печене. Трохите не трябва да са на дебел слой. Пекат се на 160 градуса за около 10 минути, така че тестото да стане златисто.
През това време запечете орехите на сух тиган, докато пуснат аромата си, след което ги натрошете. Смесете печените трохи с кондензираното мляко и ядките, след което оформете от сместа купчина върху десертна чиния. Тортата може да бъде направена във всякаква форма, а украсата е по желание. Може например да я залеете с шоколадова глазура.
Приятен апетит!