За 4 – 5 порции:
250 гр. сардини (12 рибки), изчистена от люспите и вътрешностите и измити
1 зелена, червена или жълта чушка (или смес от трите), нарязани на половинки и разрязани на дълги ивици
10-12 чери доматчета, на половинки
сока на половин лимон
12 консервирани лозови листа
30 мл (2 с.л.) зехтин
5 мл (1 ч.л.) червен пипер на люспички
сол и смлян черен пипер на вкус
резени лимон за сервиране
шепа пресен копър, грубо накълцан – за украса
Загрейте зехтина в тиган и сотирайте вътре чушките за 3-4 минути. Изсипете и доматите в тигана и ги разбъркайте, за да се размесят добре. Подправете със сол и пипер и добавете червения пипер. Смесете всичко добре и изключете котлона.
Разстелете лозовите листа на гладка повърхност и поставете по една сардина върху всяко листо. Увийте всяка рибка хлабаво в един лист, подобно на пура. Намажете листата с малко зехтин и ги поставете със сгъвката надолу. Прехвърлете сардините в тавичка за печене. Разпределете сместа с чушките и доматите между рибките. Изстискайте половин лимон върху сместа. Загрейте грила на средна степен. Сложете тавичката под грила за около 15 минути, като обръщате рибките през 2-3 минути, докато листата се запекат. След като са готови, поръсете рибите с пресен копър и поднесете ястието горещо, гарнирано с резени лимон.