Печено пиле по турски оригинална рецепта с билки от шеф готвач на ресторант-Видео

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Печено пиле по турски оригинална рецепта с билки от шеф готвач на ресторант-Видео
Печено пиле по турски оригинална рецепта с билки от шеф готвач на ресторант-Видео
455
Печено пиле по турски оригинална рецепта с билки от шеф готвач на ресторант-Видео
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Днешната рецепта, която предлагаме е пиле по турски , предоставена ни лично от турски готвач, докато бяхме на море в южната ни съседка. Приготвянето никак не е трудно, но все пак трябва да следвате стъпките, както са описани, за да се получи едно от най-вкусните пилета, които сте опитвали! Сега да преминем и към рецептата: 

Необходими продукти:

  • 1,8 кг пиле (цяло, разрязано по средата)
  • Сол и черен пипер (на вкус)
  • 5-6 скилидки чесън (нарязани или счукани)
  • 50 г краве масло
  • 2 ч.л.
мед
  • 2 с.л. соев сос
  • 2 с.л. горчица
  • 1 ч.л. доматено пюре
  • Чушки (цвят по избор, нарязани на ивици)
  • Кориандър (пресен или смлян)
  • 1 кг картофи (обелени и нарязани)
  • 1 глава лук (нарязана на полумесеци)
  • 1 жълта чушка (нарязана на ленти)
  • Червен пипер
  • Розмарин (пресен или сушен)
  • Копър и магданоз (пресни, нарязани)
  • Начин на приготвяне:

    1. Подготовка на пилето:

    • Разрежете пилето по средата, за да се отвори.
    • Посолете го и го поръсете с черен пипер от двете страни.

    2. Запържване на пилето:

    • В тиган разтопете маслото и запържете чесъна до златисто. Извадете чесъна.
    • В същото масло запържете пилето от двете страни до апетитен златист загар.

    3. Мариноване:

    • Смесете меда, соевия сос, горчицата, доматеното пюре, чушките и кориандъра в купа.
    • Намажете добре пилето с маринатата, като го покриете равномерно.

    4. Печене на пилето:

    • Поставете пилето в тава за печене.
    • Покрийте с алуминиево фолио и печете на 200°C за 45 минути.

    5. Приготвяне на картофите:

    • Сварете картофите в подсолена вода за 15-20 минути.
    • В тиган използвайте останалото пилешко масло, за да запържите нарязаните лук и чушка.
    • Добавете червен пипер, розмарин и черен пипер. Запържете за още 3 минути.
    • Прибавете сварените картофи и ги запечете в тигана до златисто.
    • Накрая поръсете с копър и магданоз.

    6. Финално печене:

    • Махнете фолиото от пилето.
    • Добавете картофите към тавата с пилето.
    • Печете още 10-15 минути на 200°C, докато картофите придобият хрупкава коричка, а пилето е добре изпечено.

    Сервиране:

    • Поднесете ястието топло, като го гарнирате със свежа салата или туршия. За повече вкус, добавете парче лимон, което може да изстискате върху пилето преди сервиране.

    Съвети:

    • Ако искате по-пикантен вкус, добавете щипка лют червен пипер в маринатата.
    • За повече аромат, заменете водата при варенето на картофите с пилешки бульон.
    • Поливайте пилето със соса от тавата по време на печене за по-сочен резултат.

    Ако рецептата ви допада и искате да опитате да я разнообразите с различен сос, ето този е подходящ: 

    Ето една идея за подходящ сос, който да допълни вкуса на пилето по турски:

    Чесново-млечен сос с билки

    Необходими продукти:

    • 200 г кисело мляко (цедено или обикновено, в зависимост от предпочитанията)
    • 2-3 скилидки чесън (настъргани или пресовани)
    • 1 супена лъжица лимонов сок
    • 1 супена лъжица зехтин
    • 1 чаена лъжичка ситно нарязан копър
    • 1 чаена лъжичка ситно нарязан магданоз
    • Щипка сол
    • Щипка черен пипер

    Начин на приготвяне:

    • В купа смесете киселото мляко, чесъна и лимоновия сок.
    • Добавете зехтина и разбъркайте, за да се получи хомогенна смес.
    • Прибавете нарязаните на ситно копър и магданоз.
    • Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
    • Оставете соса в хладилник за 15-20 минути, за да се смесят добре ароматите.

    Съвети:

    • Ако искате по-гъст сос, използвайте цедено кисело мляко или добавете 1 супена лъжица заквасена сметана.
    • За по-пикантен вкус, можете да добавите щипка лют червен пипер.
    • Този сос е лек, освежаващ и отлично подчертава аромата на печеното пиле и картофите. ????
    Редактор: Ясен Чаушев
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft