Печен боб с ребърца е едно от любимите ястия на семейството ми по всяко време на годината. Нямаме нищо против боба в разгара на лятото и го хапваме с голямо удоволствие! Предлагаме и на вас вкусната рецепта за Боб с ребра на фурна - просто няма човек, който да не я хареса!
Печен боб с ребърца
Продукти:
600 г боб
3 глави лук
600 г пушени ребра
1 супена лъжица сушени подправки за боб
100 мл олио
2 супени лъжици смлян червен пипер
1 чаена лъжичка сол
Начин на приготвяне:
Накиснете боба в студена вода и го оставете за една нощ. На сутринта прецедете боба, залейте отново с вода и го сложете на огъня да заври. Оставете да ври за 5 минути, след което отново прецедете. Отново залейте боба с вода и варете до омекване, като от време на време доливате малко вряща вода, ако е необходимо. Подправете преди края на варенето.
Когато е почти готов, отстранете от котлона. В друга купа нарежете лука, добавете сол, олио и малко вода (половин чаша) и задушете. Намалете котлона, когато водата се изпари, добавете червения пипер и запържете още малко лука на слаб огън.
Включете фурната да загрее до 200 градуса. Прецедете боба, но запазете водата, в която се е варил. Добавете лука и чаша от течността, в която се е варил, след което разбъркайте внимателно. Ако в зърната няма много излишна вода, тогава не го прецеждайте.
Изсипете боба в огнеупорен съд, но внимавайте да не го препълните, за да има място за бавно завиране на боба. Забодете в него нарязаните ребра и печете още поне час. Сервирайте печения боб, когато леко изстине, със салата по избор.