1 свински бут, около 4-5 кг
смлян черен пипер на вкус
1 лимон
2-3 скилидки чесън
за гарнитурата:
250 гр гъби
2-3 моркова
200 гр карфиол
200 гр броколи
2 големи картофа
1 дафинов лист
Кожата на свинския бут се обелва и се измива. С остър нож мазнината се нарязва на ромбчета, като се внимава да не се засегне месото. Месото се шпикова, в нарезите се слагат парченца лимонова кора и скилидки чесън и се овкусява със смлян черен пипер. Бутът се слага в голяма тава, налива се около 2 ч.ч. вода или бульон и се загъва с алуминиево фолио. Пече се около 3 часа, без да се отваря фурната на 180 градуса. На третия час фолиото се маха и се добавят зеленчуците за гарнитурата и дафиновия лист. При печенето бутът се обръща на два пъти за да се запече равномерно. Поднася се нарязан на парчета, като се гарнира със запечечените зеленчуци, листа зелена салата и лимон.