Печен пъдпъдък с жито и смокини

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Ястия с пиле
Печен пъдпъдък с жито и смокини
Печен пъдпъдък с жито и смокини
admin
Добавена от: admin
15970
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За соса:
1-1/2 чаши домашен пилешки бульон
2 с.л. сос деми-глас от пиле
1/3 чаша смокини, почистени от дръжките и нарязани на четвъртинки
4 парчета пушен бекон, нарязани дебело
запечен пресен лук, нарязан едро
1 с.л. мазнина от печенето на пъдпъдъка
1 малка връзка пресен розмарин
За житото:
1 чаша дребно жито (пшеница)
1 л. домашен пилешки бульон
2-1/2 с.л. масло
1 голяма глава лук, смлян
1/2 чаша сухо бяло вино
1 дафинов лист, пресен
2 стръка прясна целина
4 малки моркова, почистени
2 малки стръка пресен лук, почистени
сол
прясно смлян черен пипер
1/4 чаша нарязан магданоз
За пъдпъдъците:
12 обезкостени гърди от пъдпъдък, с кожата
общо 2 с.л. морска сол, черен пипер и подправки на вкус (розмарин и градински чай)
2 с.л. мазнина от бекона
2 с.л. мазнина от печено пилешко (или друго месо)
 

За соса:
Загрейте пилешкия бульон в съд на умерен огън, докато закъкри. Добавете деми-гласа, разбъркайте и гответе на бавен огън, докато сосът се редуцира и сгъсти – около 20 минути. Междувременно нарежете бекона на парчета около 1 см. и ги запържете, докато станат кафеникави. Прехвърлете бекона в съд, за да се отцеди, като запазите мазнината (за пъдпъдъка). Непосредствено преди да поднесете соса, прибавете бекона, смокините, розмарина и лука и оставете да се позагрее около 5 минути.
За житото:
Запечете морковите, целината и лука във фурна на 180 градуса, докато покафенеят – около 45 минути. Оставете настрана.
Сложете житото в купата на кухненския робот и го смелете за около минута. Прехвърлете в малка купа.
Оставете пилешкия бульон да закъкри на умерен огън в дълбок тиган за сос. Намалете огъня, покрийте съда и дръжте бульона под точката на кипене, докато варите житото.
Разтопете маслото в дълбок тиган с дебело дъно. Прибавете смения лук и гответе, бъркайте периодично с дървена лъжица, докато омекне и стане прозрачен – около 5 минути. Прибавете житото, увеличете огъня на умерен и гответе, докато зърната зе загреят и покрият с маслото – около минута. Добавете виното и оставете да покъкри, докато намали обема си (да заприлича на глазура). Добавете дафиновия лист и 1 чаша от горещия пилешки бульон и разбъркайте, за да се покрият зърната с течността. Гответе житото в непокрития съд на много бавен огън; щом течността почти изцяло се абсорбира и житото започне да изглежда сухо, добавете още ½ чаша горещ бульон, разбъркайте и оставете да къкри, докато и тази течност се поеме и житото отново ви се струва сухо. Продължете да готвите житото по този начин за около 1 час. Нарежете едро и добавете в житото целината и моркова и продължете варенето, като добавяте бульон при необходимост, докато житото увеличи обема си и омекне напълно – общо още около 20 минути.
Добавете сол и ½ ч.л.черен пипер. Сместа трябва да изглежда кремообразна, не течна или подобна на супа. Опитайте на вкус, добавете магданоза и поднесете веднага.
За пъдпъдъците:
Подправете пъдпъдъците от всички страни с микса от подправки, след това го сложете с кожата нагоре върху плато и оставете в хладилник за поне 2 часа. Извадете от хладилника и оставете 20 минути на стайна температура.
Загрейте мазнината от бекона и пилето на умерен огън в голям тиган, докато заври. Подсушете гърдите от пъдпъдък и ги поставете в тигана с кожата надолу, без да ги застъпвате. Може да готвите и на порции. Оставете ги да се запържат, докато станат приятно червени, след това обърнете и запържете до пълна готовност.
Поднасяне:
Сипете няколко лъжици от житото върху широки чинии и подредете отгоре пъдпъдъците (по 2-3 на порция). Отгоре сложете няколко дъжици от соса и украсете с пресен розмарин. Поднесете ястието горещо.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft