Пикантна симфония от чушки и домати - манджичка, та дрънка! Добавям сиренце за разкош и не ме търсете!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Пикантна симфония от чушки и домати - манджичка, та дрънка! Добавям сиренце за разкош и не ме търсете!
Пикантна симфония от чушки и домати - манджичка, та дрънка! Добавям сиренце за разкош и не ме...
1369
Източник: За Жената
Пикантна симфония от чушки и домати - манджичка, та дрънка! Добавям сиренце за разкош и не ме търсете!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Това ястие е истински празник на летните вкусове, където печени чушки и зрели домати се обединяват в проста, но неустоима комбинация.

С добавка на ароматни подправки и пресни билки, това угощение носи топлина и уют на всяка трапеза.

В различните краища на Балканите това ястие може да се срещне под имена като „лютеница на тепсия“, „печени чушки в сос“ или просто „домашна манджа“.

Независимо от името, вкусът винаги е разпознаваем и обожаван, а рецептата придава персонална нотка със своята простота и сърдечност. Ето какво ви трябва за тази Селска гозба с чушки и домати :

Селска гозба с чушки и домати

Продукти:

  • 6-8 средно големи чушки (за предпочитане месести)
  • 1 глава лук
  • 1 връзка млад, зелен лук
  • 4 скилидки чесън
  • 1 малка люта чушка (по желание)
  • 1 консерва домати (около 400 гр.)
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • 1 чаена чаша брашно
  • 1/2 чаша вода
  • 1/2 ч.ч.
захар
  • Сол на вкус
  • Малко пикантни подправки
  • Пресен магданоз (шепа нарязан на ситно)
  • Олио за пържене
  • Приготвяне:

    Изпечете чушките на котлон, във фурна или на скара до почерняване на кората.

    Поставете ги в купа, покрийте и оставете да престоят 10-15 минути, след което ги обелете и нарежете на ивици или филийки, а може и цели, почистени от семките.

    Загрейте малко олио в тиган на среден огън. Добавете ситно нарязаните лук и чесън. Пържете докато се ухаят и омекнат, но внимавайте да не загорят.

    Изсипете печените чушки в тигана и ги запържете за кратко, за да поемат ароматите. Добавете ситно нарязана люта чушка за допълнителен ритъм (ако обичате пикантно).

    Изсипете консервата домати в тигана, подправете със сол на вкус, червен пипер, брашно и захар. Добавете водата и разбъркайте добре, за да включите брашното и да създадете гладък сос.

    Оставете сместа да къкри на слаб огън, като разбърквате от време на време, докато сосът се сгъсти до желаната гъстота (около 15-20 минути).

    Преди края добавете малко чубрица и ситно нарязан пресен магданоз. Разбъркайте и оставете на котлона още 1-2 минути. Сервирайте с домашен хляб и бучка сирене.

    селска манджа с чушки и домати

    Снимка: pixabay.

    Да ви е сладко!

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft