1 ч.ч. гъсто кисело мляко с висока масленост
3/4 ч.ч. листа мента, накълцани на дребно
1/2 ч.ч. червена леща
750 гр смляно агнешко
1 малка глава лук, накълцана на дребно
2 с.л. къри паста
400 гр нарязани домати
1 1/2 ч.ч. пилешки бульон
сварен ориз, за сервиране
Смесете киселото мляко, 1 с.л. от ментата, сол и пипер в малка купа и оставете в хладилника.
Залейте лещата със студена вода, докато се покрие напълно и оставете да се накисне за 30 минути. Отцедете, измиите и оставете да се отцеди добре. Преместете в по-голяма купа. Прибавете каймата, лука и останалата мента. Овкусете със сол и пипер. Смесете добре. Направете малки кюфтенца. Оставете върху чиния.
Загрейте голям незалепващ тиган на средна температура. Прибавете къри пастата и оставете за 1 минути. Прибавете доматите, бульона и 1/4 ч.ч. вода. Оставете да заври. Прибавете кюфтенцата. Намалете леко температурата. Оставете да къкри, без капак за 35-40 минути или докато кюфтенцата са готови и сосът се сгъсти.
Сервирайте в купички върху сварения ориз. Най-отгоре поставете малко от киселото мляко с мента.
Ако не намерите готова, ето и рецепта за къри пастата:
5 с.л. кориандър на прах
7 с.л. кимион на прах
1 с.л. червен пипер
1 с.л. куркума
1 с.л. лют пипер
1 накълцана на ситно люта чушка
1 см настърган пресен джиднжифил
1 глава чесън, пресована
1 ч.ч. олио
Запържете джинджифила, чесъна и лютата чушка за 2 минути в сгорещено олио. Прибавете подправките и оставете още 2 минути на слаб огън като бърката непрекъснато. Поставете в добре затварящо се бурканче и съхранявайте в хладилник.