700 гр. пилешки пържоли
300 гр. гъби печурки
2 стръкче праз или 2 глави лук
1 скилидка чесън
250 мл доматено пюре
150 мл бяло вино
сол, Вегета, черен пипер, риган - на вкус
За заливане:
2 яйца
300 мл сметана за готвене
250 гр. кашкавал
Първо сварете пържолите около 15-тина минути, като внимавате да не ги преварите, трябва само да омекнат. Преди края на варенето добавете. Ако използвате мариновани гъби, пропуснете посоляването. След това оставете месото да се охлади и го нарежете на кубчета със страна около 1,5 см.
В голяма тенджера запържете нарязания праз/лук, така че да стане стъклен, след това добавете ситно нарязаните печурки и ги пуснете при праза да се запържат и те (15-тина минути). Преди края на пърженето се добавя и ситно нарязаната скилидка чесън.
Прибавете доматеното пюре и го запържете, докато се поизпари водата, след това добавете виното. Оставете на тих огън, докато се изпари цялата течност и се получи плътен сос.
Съдържанието изсипете в керамична тава.
В отделен съд разбийте добре яйцата и сметаната и добавете настъргания кашкавал. Посолете леко на вкус. Сместа излейте върху месото в тавата и поставете в предварително загрята фурна на 200 градуса да се пече 15-20 минути, докато течността се изпари и отгоре се образува коричка.
Пилешкото се сервира топло и студено, с чаша хубаво бяло вино.