Нормандия, който е френски регион, се намира северно от Париж и близо до английската граница. Този регион е известен със своята сметана, сирене, ябълки и ябълкова ракия.
Продукти:
4 с.л. масло
2 ябълки (нарязани на диагонални парчета, със или без кората)
Брашно за овалване
4 цели пилешки бутчета
1 голяма глава лук (обелена и нарязана на лентички)
1/2 чаша ябълкова ракия
2 чаши ябълков сайдър
1 ч.л. суха мащерка
1/2 чаша сметана
Начин на приготвяне:
Сложете сол на пилешките бутчета и ги оставете за 20 минути на стайна температура.
Загрейте фурната на 190 C. Загрейте 2 с.л. от маслото в голям огнеупорен тиган на средна температура. Добавете резените ябълки и ги запържете леко, докато започнат до покафеняват по краищата. Поръсете ябълките с малко сол. След това ги извадете и ги сложете на кухненска хартия, за да се отцедят.
Пилешките бутчета се овалват в брашно и след това се слагат в тигана, със кожата надолу. Добавете останалите 2 с.л. масло. Запържете бутчетата до получаване на златиста коричка, по около 3-5 минути от всяка страна, на умерена или средно висока температура. След като готови, ги извадете от тигана и ги оставете настрани.
Добавете лука в тигана и увеличете температурата до средно висока. Подредете лука равномерно по дъното на тигана. Соса, който лука ще пусне ще разгради остатъците от пилето по тигана. Запържете лука до покафевяване, за около 5-8 минути, като разбърквате периодично.
Добавете ракията в тигана. Като използвате дървена лъжица изгребете останалия по дъното на тигана лук. Оставете ракията да се вари, докато се изпари наполовина. Добавете сайдера и оставете да заври.
Добавете мащерката и щипка сол. След което подредете пилешките бутчета в тигана, с кожата нагоре, като соса не трябва да ги покрива. Сложете ястието във фурната и печете 30 минути.
Извадете тигана от фурната. След което извадете пилешките бутчета от тигана и оставете настрани. Сложете тигана отново на котлона на висока температура. Добавете ябълките и оставете да се варят, докато соса се изпари наполовина.
Когато соса се сгъсти, добавете сметаната и намалете котлона. Опитайте соса и добавете сол, ако е необходимо. Сервирайте пилето, като добавите ябълки, лук и сос.