Пиле по индийски с лимон и пържен лук

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Ястия с пиле
Пиле по индийски с лимон и пържен лук
Пиле по индийски с лимон и пържен лук
admin
Добавена от: admin
11989
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1500-1700 гр. пилешко месо, нарязано на парчета

3 средни глави лук

Парченце корен от джинджифил (около 2,5 см.), обелен и нарязан

4 скилидки чесън, обелени и нарязани

8 с.л. рапично олио (може и обикновено олио)

1 с.л. кориандър

1 ч.л. кимион

½ ч.л. куркума

2 с.л. кисело мляко

4 с.л. доматен сос

1 ч.л. сол

¼ ч.л. канела

¼ ч.л. карамфил

⅛ ч.л. лют червен пипер

1 ½ - 2 ч.ч. вода

1 цял лимон, нарязан на резени и почистен от семките

1 с.л. захар

⅛ ч.л. черен пипер

Махнете кожата от пилето и подсушете месото с хартиена салфетка. Оставете настрана.

През това време обелете лука и нарежете 2 от главите на едро. Сложете ги заедно с нарязания джинджифил и чесън в блендер заедно с 6 с.л. вода. Смелете ги на гладка паста.

Разполовете последната глава лук и след това нарежете на тънки полумесеци.

Загрейте 6 с.л. от олиото в дълбок тиган на умерен огън. Щом се сгорещи, добавете лука и запържете до тъмнозлатист цвят и докато станат хрупкави. Извадете ги от олиото с решетъчна лъжица и отцедете от мазнината върху домакинска хартия. Оставете настрана.

Сложете пилешкото в тигана от лука и оставете бързо да се запържи, докато придобие златисто-кафяв цвят от всички страни, но без да е напълно готово месото. Просто трябва да си смени цвета. Извадете пилешкото върху плато и заделете настрана.

Добавете останалите 2 с.л. олио в горещия тиган и ги загрейте добре, след което внимателно прибавете пастата от лук, чесън и джинджифил. Внимавайте, т.к. ще пръска от досега с олиото. Бъркайте соса интензивно няколко секунди.

Варете соса около 10-тина минути, като бъркате често, докато придобие приятен златисто-кафяв цват. Добавете кориандъра, кимиона и куркумата и продължете да варите още 2 минути. След това добавете малко по малко киселото мляко, като бъркате след всяка порция. Повторете същата процедура с доматения сос. Овкусете със сол, канела, карамфил, лют пипер и добавете 1½ чаши вода. Оставете соса да заври, намалете огъня, покрийте тигана и варете на тих огън за 10-тина минути.

Нарежете лимона на 5 дебели резена и махнете семето.

Сложете парчетата пиле заедно с отделения от тях сок обратно в тигана при соса. Поръсете със захарта, черен пипер и покрийте с лимоновите резени. Покрийте с капак и варете пилето на бавен огън за 15-20 минути. Ако сосът се сгъсти прекалено много, прибавете още малко вода. Гответе до омекване на пилешкото.

Извадете пилето върху плато и отстрани излейте соса. Аранжирайте с резените лимон и поръсете наоколо запържения лук.

Поднесете ястието с варен ориз и задушени зеленчуци. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft