Пилето с пармезан е едно ястие, което всеки един добър готвач трябва да има в репертоара си. Щом веднъж разберете как точно се прави ястието то със сигурност ще стане едно от любимите ви.
Продукти:
За соса:
1/2 голям жълт лук
1/4 чаша зехтин
2 средни скилидки чесън (обелени и смляни)
800 гр. консерва домати
1 ч.л. сух риган
Щипка захар
Щипка люспи червен пипер
За пилето:
4 пилешки гърди
Сол
2 яйца
1 чаша галета
1 чаша пресно настърган пармезан
1/4 чаша зехтин
2 с.л. пресни листа босилек (ситно нарязани)
200 гр. сирене моцарела (настъргано)
Начин на приготвяне:
Първо приготвяме соса. Нарежете на рендето половината глава лук. С помощта на рендето ще нарежете лука по наситно и ще пуснете повече от сока му. Загрейте зехтина в тиган на средно силен котлон. Добавете лука и запържете леко за около 2-3 минути. Добавете ситно нарязания чесън. Запържете за още една минута. След това добавете доматите, ригана, червения пипер и захарта. Намелете котлона и оставете соса да се повари за около 10-12 минути, докато приготвяте пилето.
Загрейте фурната на 200 C. Поставете всяко едно от пилешките филета върху двоен пласт кухненска хартия. Като използвате чук за месо, изравнете и начукайте пилешките филета. Посолете добре всяко едно от парчетата.
Разбъркайте 1/2 чаша пармезан, галетата и щипка сол в плитка купа, която да ви бъде удобна за да оваляте пилешките гърди. В отделна купа разбийте двете яйца.
Загрейте 1/4 чаша зехтин в голям тефлонов тиган на средно висока температура. Зехтина трябва да бъде нагрят, без да дими. Натопете всяко едно от пилешките бонфилета първо в сместа с яйцата, а след това в сместа с галетата. След това ги сложете в нагорещения тиган. Намалете котлона на средна температура и внимателно изпържете бонфилетата, докато се зачервят, за около 3-4 минути от всяка една страна.
Сложете доматен сос на дъното на огнеупорно тава. Наредете готовите пилешки бонфилета в тавата. Залейте ги с останалия доматен сос. Поръсете отгоре с нарязания босилек. Добавете моцарелата и останалата половин чаша пармезан.
Печете във фурната за около 10-12 минути, или докато моцарелата придобие кафеникав цвят. Сервирайте със паста, като използвате соса от тавата.