1 чаша захар
1 чаша пудра захар
1 чаша масло
1 чаша олио
2 яйца
1 ч.л. кремотартар (или друг втвърдител)
1 ч.л. сол
1 ч.л. бадемов екстракт
1 ч.л. сода бикарбонат
5 чаши брашно
1 с.л. ванилия
бонбонки M&M
1/2 чаша пудра захар (за глазурата)
2 ч.л. прясно мляко (за глазурата)
За тестото:
Разбийте двата вида захар с размекнатото масло на крем. Добавете едно по едно яйцата, като продължавате да разбивате. Добавете олиото. Смесете сухите съставки за тестото и постепенно ги добавете към маслената смес. Прибавете накрая ванилията и бадемовия екстракт.
Оцветяване на тестото:
Разделете тестото на 6 части – оформете от тях 5 еднакви топки + една по-малка топка (за черната лента). Във всяка топка прибавете различен цвят гел-боя за сладкиши (или боя на прах, течна боя и пр.) и ги омесете добре, докато тестото се оцвети в желания цвят.
Вземете дълъг правоъгълен съд с дълбочина, приблизително равна на височината на формичката, с която ще изрязвате кончетата, и го покрийте с прозрачно фолио. Разделете всички топки на половина (освен черната) и започнете да ги притискате една върху друга равномерно по дъното на съда, започвайки с черното тесто (най-отдолу), така че да се оформят еднакви пластове. Редувайте цветовете, така че като приключите с подреждането, да имате по 2 слоя от всеки цвят.
Покрийте съда с фолио и го оставете във фризера за 4 часа или за цяла нощ.
Извадете тестото от съда и внимателно го развийте от фолиото. Получения правоъгълник нарежете вертикално на резени с дебелина приблизително половин сантиметър. Поставете ги върху тавичка за печене, покрита с хартия за печене. Изпечете правоъгълниците на 180 градуса за 12 минути.
Веднага след като ги извадите от фурната, изрежете от всеки правоъгълник конче с помощта на резец за сладки. Работете на порции по 3, като първите две кончета изрязвайте в едната посока, а третото – в обратната посока (просто обърнете резеца на обратно). По този начин, когато ги асемблирате, завършените кончета ще изглеждат „красиви” и от двете страни, т.к. изпечените (долни) страни ще бъдат скрити.
При средното конче от всяка тройка отрежете ушите и крачетата и изрежете дупка в центъра му, където ще бъде скрит пълнежът. Може да използвате по-малка правоъгълна формичка за сладки или остър нож. Опитайте да работите бързо, т.к. когато сладките изстинат, е по-вероятно да се разтрошат. Оставете ги да изстинат върху хартията за печене, преди да ги преместите.
Асемблиране на пинята-кончетата:
Вземете първото конче и го обърнете наобратно – с долната (препечена) част нагоре. Очертайте в центъра на тялото на кончето правоъгълник с глазура, приготвена от смесените мляко и пудра захар (използвайте шприц или найлоново пликче с пробит връх) - приблизително да бъде равен на оформеното предварително джобче в средното конче.
Сложете отгоре средната сладка, така че да се залепи от глазурата, и в оформеното джобче по средата напълнете част от бонбонките M&M. Очертайте с нов слой глазура ръбчето на средната сладка и най-отгоре покрийте с третото (изрязано наобратно) конче. Оставете сладките да се втърдят за поне 30 минути, преди да ги изправите на крачетата.
Забележка: Пиня̀та (на испански: piñata) е традиционен мексикански многоцветен контейнер, направен от папие-маше, картон или глина, чиято вътрешност се пълни с разнообразни бонбони, малки плодове, хранителни продукти или играчки.