За пирожките:
500 гр брашно
2 с.л. олио
1/2 пакетче суха мая
1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. прясно мляко
щипка захар и сол
За плънката:
300 гр кайма
1 глава кромид лук
1-2 скилидки чесън
2 с.л. доматено пюре
1 ч.л. майорана
черен пипер на вкус
щипка чубрица
1 жълтък
Маята се разтваря в хладката вода с щипка сол, захар и 2-3 с.л. брашно и се оставя да шупне. Брашното се пресява в голяма купа и се добавя шупналата закваска. Замесва се меко, еластично тесто. Ако е необходимо се добавя още малко брашно, като накрая се добавя и олиото. Тестото се загъва с кърпа и се оставя да втаса около 1 час.
Плънката се приготвя, като нарязаният на ситно лук и чесън се задушават до златисто с 1 с.л. олио, след което се добавят каймата и доматеното пюре (или домат нарязан на ситно). Когато каймата се запържи, се овкусява с майорана, чубрица и черен пипер. Тестото се разточва върху набрашнен плот на лист с дебелина около 3 мм и се изразват кръгчета с водна чаша или кръгла формичка. Във всяко кръгче се слага част от плънката и се прегъва на две, образува се полумесец, като краишата се притискат с вилица. Подреждат се в намаслена и набрашнена тава за печене, като се оставя разстояние между пирожките. Намазват се с разбит жълтък и се оставят за 30 мин да втасат.
Пекат се в загрята фурна на 200 градуса до златисто, до готовност.