Писна ми да давам сума пари по заведенията за него, а толкова го обичам, затова се научих да си правя вкъщи. Ето как и вие можете

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Писна ми да давам сума пари по заведенията за него, а толкова го обичам, затова се научих да си правя вкъщи. Ето как и вие можете
Писна ми да давам сума пари по заведенията за него, а толкова го обичам, затова се научих да си...
10596
Писна ми да давам сума пари по заведенията за него, а толкова го обичам, затова се научих да си правя вкъщи. Ето как и вие можете
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Омръзнало ви е от сивото ежедневие и желаете нотка промяна в рутината си? Яденето на крак не ви устройва вече, а традиционното ви меню не предлага разнообразие?

Тук на помощ идва едно само по себе си семпло и лесно за приготвяне ястие, но предлагащо един нетрадиционен ансамбъл от вкусове, привлекателен външен вид и възможността да опитате от една невероятна кухня, а именно японската. Затегнете готварските престилки и се пригответе да бъдете въведени в един изцяло нов свят – светът на сушито.

 

Какво в действителност представлява то?

Суши е всичко онова, което съвременните хранителни предпочитания като хамбургер, пица и други полуфабрикати никога няма да бъдат.

Макар че се свързва с японската кухня, сушито бива пренесено от Китай и Югоизточна Азия и едва през седми-осми век намира място сред традициите на Страната на изгряващото слънце.

Първоначално се използва като технология за консервиране на риба, а според първите известни рецепти прясно уловената и изчистена риба била поставяна между пластове сол и ориз, след което била притискана с камък и покривана с капак или кърпа.

Дървените кутии, в които днес се предлага този специалитет, изглежда, са отзвук от онази древна технология.

През годините сушито е запазило идеята си за здравословно ястие, предлагащо много възможности за импровизация с пълнежите и подправките. Ориз за суши и нори (лист от водорасли) са двата общи елемента за всички видове. При приготвянето е улеснение да разполагате с бамбукова подложка, която ще ви помогне да навиете равномерни рула.

Водораслите (нори) биха могли да бъдат закупени от магазина, обикновено се предлагат по 10 листа с размери 20:18 сантиметра всеки, но за ориза е препоръчително да следвате дадената инструкция:

 

Ориз за суши

Получават се три големи рула, нарязани на 18-24 парчета или 12-16 ръчно правени рула.

Необходими продукти:

1 1/2 чаша късозърнест бял ориз
1 1/2 чаши вода
6 с. л. оризов оцет
3 с. л. захар
1 ч. л. сол

Начин на приготвяне:

За приготвянето на ориза за суши, поставете 1 1/2 чаши ориз в средна по големина купа. Сипете студена вода и разбъркайте ориза с ръка. Водата ще стане мътна. Излейте я и повторете процедурата няколко пъти, като изплаквате ориза.

Добре отцедения ориз се поставя в средна по големина тенджера, заедно с 1 1/2 чаши вода и 1 ч. л. сол. Оставете да заври, след което намалете температурата, така че да къкри с капак 15 минути или докато поеме водата. Изключете котлона и оставете ориза да си почине покрит 10 минути.

Докато оризът се готви, пригответе оцета с подправките. Добавете оцета, захарта и 1 ч. л. сол в малка тенджерка. Оставете да заври и разбърквайте. Когато захарта се разтвори, отстранете от котлона и оставете да изстине.

Полейте ориза в тенджерата с овкусения оцет. Разбъркайте с дървена шпатула, като се постараете да не мачкате ориза. Оставете го да изстине в тенджерата или го пресипете в голяма купа.

 

Приготвяне на суши Урамаки

Поставете лист нори върху подложката с лъскавата страна надолу. Разпределете 1 чаша от овкусения ориз равно, върху цялата повърхност. Обърнете, така че оризът да е към подложката. Разпределете 1/4 чаша от ориза върху водораслите в рамките на 7 сантиметрова лента около центъра, хоризонтално и в тънък слой. Пълнежите се поставят над ивицата ориз, като те трябва да са плоски. Трябва да останат по 5 сантиметра рамка отгоре и отдолу на листа. Сушито се навива от долу на горе като се притиска и прави стегнато. Суши рулото се запечатва с горната празна ивица.

Пълнежите най-често биват:

Зеленчуци - авокадо, краставица, морков, варени аспержи. Морковите и краставицата се нарязват на жулиен, а авокадото се прави на дълги, тънки ивици.

Сурова риба – риба тон или сьомга са сред най-често предпочитаните.

Крема сирене и пр.

 

Приготвяне на Филаделфийско суши

Спазвайки горенаписаните инструкции, за да приготвите този вид суши, е нужно да използвате като пълнеж пушена сьомга и крема сирене, и двете нарязани на ивички. Може да се добави и зелен лук.

 

Приготвяне на Маки суши

Маки суши пък е най-популярният за приготвяне в домашни условия вариант на суши, като името на този вид суши означава навито суши.

Необходими продукти:

кора, маринован джинджифил, наситнен магданоз, настинен зелен лук, хайвер, сьомга, скариди, аспержи, омлет, бял и черен сусам, ориз, оцет и уасаби

Начин на приготвяне:

Първо кората "Нори" се поставя върху подложка, като грапавата страна се оставя отгоре. В купичка вода се капва оцет, навлажнявате пръстите си със сместа и подреждате ориза върху кората от водорасли, като около два пръста разстояние от срещуположната на вас страна на кората се оставят непокрити. Поръсва се с черни и бели семки сусам. Покритата кора се обръща върху подложката и от чистата й страна в средата се подреждат по дължина нарязани на пръцици омлет и аспержи. До получената лента се нареждат парчета скариди и сьомга. Поръсва се с хайвер и с помощта на подложката се завива руло, на което оризът остава от външната страна. Рулото се нарязва на 6 хапки, като ножът периодично се топи в купичката с вода и оцет. Парченцата руло се подреждат в плато, като по желание някои от тях се овалват в наситнен зелен лук или магданоз. Отстрани на парчетата се слагат маринован джинджифил и уасаби.

 

Без какво не може суши?
Уасаби

Най-разбираемо казано, Уасаби е японски хрян, зелен на цвят. Родството му с хряна лесно обяснява и факта, че Уасаби е силно лют.

Соев сос

Соевият сос е вече добре познат и широко използван в българската домашна кухня.

Какво точно ще сложите във вашето суши е въпрос на личен избор и вкус. Освен че приготвянето е забавно и незатормозяващо, то развива и креативността ви. С горенаписаните инструкции вие може да предложите на приятелите, семейството и гостите си едно незабравимо вкусово изживяване и една нетрадиционна гощавка.
 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft