Така се правят чудни картофи по шведски , след които няма как да не признаем кулинарните им умения
Рядко сме срещали човек, който да не обича да си похапва картофи. Ако не сме на строга нисковъглехидратна диета, картофките винаги са отличен избор за бързо и вкусно ястие.
И понеже вече са ни омръзнали прословутите пържени картофи или обикновените картофи на фурна, издирихме тази шведска рецепта. В началото се поколебахме, но след като ги приготвихме и опитахме, въобще не съжалихме. Още повече, че се правят много лесно и приятно.
Картофи по шведски – една лесна и страшно вкусна рецепта
Трябват ни шест средни по големина картофа, около 150 грама краве масло, четири лъжици сух пилешки бульон и няколко щипки смян черен пипер.
Първо сваряваме картофите заедно с обелките за близо двадесетина минути. После ги обелваме и ги нарязваме на филийки, дебели приблизително един сантиметър.
Взимаме един тиган и разтопяваме в него маслото, после прибавяме черния пипер и пилешкия бульон и ги оставяме на котлона, докато не получим напълно хомогенна смес от всички тях. Обикновено това отнема не повече от две минути.
Взимаме една тавичка и в нея нареждаме нарязаните картофи, които поливаме отгоре с получената смес от тигана. Тавата покриваме отгоре с фолио за печене и поставяме в загрятата предварително на 200 градуса фурна.
Печем картофите по шведски заедно с фолиото за близо половин час, след което го махаме и оставяме тази вкусотия да се запече за още десет или петнадесет минути, за да придобие апетитен златист цвят.
Тези картофи по шведски стават не само доста бързо и лесно, но са страшно вкусни. Категорично сме готови да признаем, че не само българите, но и шведите разбират от вкусни ястия. А как вървят после с една добре изстудена биричка… просто не ви е работа. Желаем добър апетит на всички!