Вероятно не веднъж и два пъти сте оставали разочаровани от факта, че поредното пакетче чипс, с което сте се надявали да се подкрепите, е наполовина празно. Това допълнително пространство обаче е там с определена причина.
По този начин производителите искат да предпазят своите деликатни продукти цели по време на доставката.
Въздухът в пакетчето не е най-обикновен – това е азот. Кислородът би могъл да развали картофите и да накара мазнината да граняса. Влагата из въздуха около нас пък овлажнява чипса.Благодарение на азота храната остава свежа. Това е доказано в изследване, проведено през 1994 г. Този химичен елемент не ни вреди – 78 процента от въздуха, който дишаме, представлява азот. Това обаче не оправдава огромното празно пространство, който газът заема в пакетче, което би трябвало да е пълно с храна.
Закон, прокаран в САЩ през 1966 г., задължава производителите да изписват нетното тегло на своите продукти, за да не подвеждат потребителите. Въпреки това тези регулации рядко се налагат. В същото време когато видят голям пакет, хората автоматично приемат, че това значи и повече храна. Решението? Четете етикетите.
В заключение – макар и допълнителното пространство в пакетчетата да спомага за запазването на продукта, понякога компаниите се опитват да подведат крайния потребител, като го увеличава празнината излишно и създава илюзията за по-голямо количество.